FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: Produljen mandat antiterorističkoj misiji

BERLIN: Produljen mandat antiterorističkoj misijiBERLIN, 8. studenoga 2005. (Hina) - Njemački parlament Bundestag uutorak je odobrio produljenje mandata Bundeswehra u međunarodnojantiterorističkoj misiji "Enduring Freedom" na godinu dana, dostudenoga 2006.
BERLIN, 8. studenoga 2005. (Hina) - Njemački parlament Bundestag u utorak je odobrio produljenje mandata Bundeswehra u međunarodnoj antiterorističkoj misiji "Enduring Freedom" na godinu dana, do studenoga 2006.

Istodobno je otvorena mogućnost povećanja broja vojnika u antiterorističkoj misiji na 2600.

Za produljenje misije glasovalo je 88 posto zastupnika što je deset posto manje nego prilikom glasovanja prije godinu dana. Za produženje mandata glasovali su svi zastupnički klubovi u Bundestagu osim novoosnovane Lijeve stranke.

Jedan od njezinih čelnika, bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Oskar Lafontaine je tijekom rasprave koja je prethodila glasovanju oštro kritizirao vanjsku politiku dosadašnje socijaldemokratsko - zelene vlade.

"Skidanje tabua s njemačke militarističke povijesti i njezino vraćanje u njemačku vanjsku politiku je jedna od najvećih poslijeratnih grešaka koje je učinila neka njemačka vlada", smatra Lafontaine koji je istodobno zatražio i povlačenja njemačkih vojnika iz Afganistana. Lafontaine, koji se kao predsjednik SPD-a početkom devedesetih protivio kako ujedinjenju dviju njemačkih država tako i priznavanju država nastalih nakon raspada Jugoslavije, izjavio je da su vojne misije u kojima živote gube nevine žrve i same "teroristički čin".

Vojnopolitički glasnogovornik stranke Zelenih u Bundestagu Winfried Nachtwei optužio je Lafontainea da iskrivljuje sliku njemačkog doprinosa u borbi protiv terorizma. Predstavnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Bernd Schmidbauer smatra da Njemačka konkretnim djelima mora platiti "cijenu slobode i mira".

Njemačka u sklopu misije "Enduring Freedom" osim specijalnih postrojbi koje su stacionirane u Afganistanu prije svega sudjeluje u osiguravanju voda ispred istočne Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙