FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojišnica: Njemačka pomoć povratnicima

VOJNIĆ, 21. studenog 2005. (Hina) - Njemačka je vlada u šest godina s3,5 milijuna eura pomogla obnovu 806 obiteljskih kuća u Lici, naBanovini i Kordunu, rekao je danas njemački veleposlanik Juergen Staksza posjeta dvjema obiteljima u Vojišnici kod Vojnića, kojima njemačkavlada u suradnji s Adventističkom agencijom za pomoć i razvoj "Adra"pomaže u obnovi kuća.
VOJNIĆ, 21. studenog 2005. (Hina) - Njemačka je vlada u šest godina s 3,5 milijuna eura pomogla obnovu 806 obiteljskih kuća u Lici, na Banovini i Kordunu, rekao je danas njemački veleposlanik Juergen Staks za posjeta dvjema obiteljima u Vojišnici kod Vojnića, kojima njemačka vlada u suradnji s Adventističkom agencijom za pomoć i razvoj "Adra" pomaže u obnovi kuća.

Kako je rekao veleposlanik Staks, koji je u Vojišnici bio u nazočnosti Tihomira Lipohara, direktora Adre za Hrvatsku, za popravak stotinu kuća nižih stupnjeva oštećenosti 2005. darovano je 450.000 eura. Veleposlanik je istaknuo kako je zadovoljan učinkovitošću kojom Adra njemačku dobrotvornu pomoć ulaže u ratom opustošene hrvatske krajeve.

U Vojišnici su s po 17 tisuća eura vrijedna građevnog materijala obnovljeni krovovi oštećenih kuća obitelji Grbić i Vujić, što je preduvjet da obitelji mogu obnoviti ostatak kuća i preseliti se iz dvorišnih zgrada ili smještaja kod rodbine u vlastite kuće.

Po Lipoharovim riječima obitelj Grbić, koja uzgaja cvijeće, i obitelj Vujić, koja proizvodi i prodaje povrće, primjeri su višečlanih obitelji koje marljivo, nakon početne dobrotvorne pomoći, same ulažu u obnovu gospodarstva.

Njemački veleposlanik Staks drži kako nije dovoljno samo ulagati u obnovu kuća nego i stvoriti uvjete za zapošljavanje i uklapanje povratničkih obitelji u društvo. Rekao je da je osobno bio kod pojedinih stradalnika koji su se prije bavili poljoprivredom, a sada nemaju ni strojeve, ni alat, pa ni sjeme, te im je nužna pomoć u obnovi seoskih imanja.

Načelnik vojnićke općine Nebojša Andrić zahvalio je na svakoj pomoći koja vodi "samofunkcioniranju" obitelji jer, kako je rekao, ta malena općina nema novca za ulaganje u bržu reintegraciju povratnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙