FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stroebele podnio zahtjev za objašnjenje pitanja Papina državljanstva

BERLIN, 5. studenog 2005. (Hina) - Član predsjedništva njemačkestranke Zelenih Christian Stroebele podnio je pismeni zahtjevinjemačkoj Vladi za objašnjenje pitanja državljanstva pape BenediktaXVI., piše u subotu berlinski Tagesspiegel.
BERLIN, 5. studenog 2005. (Hina) - Član predsjedništva njemačke stranke Zelenih Christian Stroebele podnio je pismeni zahtjevi njemačkoj Vladi za objašnjenje pitanja državljanstva pape Benedikta XVI., piše u subotu berlinski Tagesspiegel.

"Možda Benedikt XVI. više uopće nije Nijemac", misli Stroebele. On time aludira na strogi njemački zakon koji isključuje mogućnost dvostrukog državljanstva.

Prema članku 25 njemačkog zakona o državljanstvu, njemačku putovnicu gubi svaki njemački državljanin koji primi neko drugo državljanstvo.

"Prema tome bi Joseph Ratzinger, s obzirom na to da je primio vatikansko državljanstvo, trebao izgubiti njemačko", zaključuje zeleni političar.

Stroebele ovom akcijom želi upozoriti na praksu po kojoj novi njemački državljani gube pravo na njemačku putovnicu u trenutku kada prime staro državljanstvo, što je kod mnogih stranaca svakodnevna praksa. Početkom godine ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je akciju kojom se njemačkim državljanima koji su ponovno primili staro državljanstvo oduzima putovnica i prekida pravo na boravak u Njemačkoj.

Njemačka vlada je Stroebeleu, koji potječe iz ugledne južnonjemačke katoličke obitelji i koji je, prema vlastitim navodima u djetinjstvu i sam htio postati papa, odgovorila da Josepoh Ratzinger nije sam tražio vatikansko državljanstvo nego da mu je ono pripalo "stupanjem na dužnost" pa da prema tome niti nema osnove za oduzimanje njemačkog državljanstva.

Stroebele je bio na čelu povjerenstva socijaldemokratsko-zelene vlade, koje je 1999. radilo na uvođenju dvostrukog državljanstva. Ova inicijativa je propala zahvaljujući žestokom otporu demokršćana u gornjem domu parlamenta Bundesratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙