FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za kosovske Srbe neprihvatljiva neovisnost Kosova

PRIŠTINA,23. studenoga 2005.(Hina) - Politički predstavnici Srba naKosovu istaknuli su u srijedu u Prištini, u razgovoru s posebnimizaslanikom UN za pregovore o statusu Marrtijem Ahtisaarijem, da Srbine žele živjeti u neovisnom Kosovu te da je za njih neprihvatljiva iuvjetna neovisnost.
PRIŠTINA,23. studenoga 2005.(Hina) - Politički predstavnici Srba na Kosovu istaknuli su u srijedu u Prištini, u razgovoru s posebnim izaslanikom UN za pregovore o statusu Marrtijem Ahtisaarijem, da Srbi ne žele živjeti u neovisnom Kosovu te da je za njih neprihvatljiva i uvjetna neovisnost.

Predstavnici Srba također su prenijeli UN-ovu izaslaniku kako smatraju da je njihovo mjesto u pregovorima u beogradskom timu za pregovore.

Na sastanku s Ahtissaarijem sudjelovali su predstavnici raznih političkih snaga Srba s Kosova, uključujući predstavnike Srpske liste za Kosovo i Metohiju kao i predstavnike Srpskoga nacionalnog vijeća sa sjevera Kosova.

Oliver Ivanović, nositelj Srpske liste za Kosovo i Metohiju, zauzeo se za proces koji bi potrajao duže, uz istodobno sazrijevanje društva i političkih čelnika koji moraju shvatiti da sila nije rješenje.

Politički predstavnik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović, kazao je nakon razgovora kako je Ahtissariju prenio da je neovisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva za Srbe i da su u tome svi bili jedinstveni.

"Prenijeli smo Ahtisaariju da je mjesto političkih predstavnika Srba u jedinstvenom timu Beograda za pregovore o budućnosti Kosova", izjavio je medijima predsjednik odbora Demokratske stranke za Kosovo Goran Bogdanović nakon sastanka.

Dodao je da su zastupnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ahtisaariju prenijeli da Srbi na Kosovu žive i dalje u teškom položaju, da nemaju slobodu kretanja, a tema na koju su se fokusirali bila je decentralizacija.

"Tražili smo od Ahtisaarija da se zajedno s procesom pregovora ostvaruju standardi i provodi decentralizacija", rekao je Bogdanović.

Glavni međunarodni pregovarač za status Kosova Martti Ahtisaari ponovio je predstavnicima Srba upute i načela Kontaktne skupine za pregovore, ističući prije svega da Kosovo ne može biti pripojeno ni jednom teritoriju u okolini te da nema povratka na stanje od prije 1999. godine.

"Ahtisaari je prenio da on neće odlučivati o konačnom statusu Kosova, već da će glavnu riječ imati UN i Kontaktna skupina. Rekao nam je da razmislimo o jamstvima međunarodne zajednice za slobodu kretanja, sigurnost i druge potrebe koje Srbi imaju na Kosovu", rekao je Bogdanović prenoseći sadržaj razgovora.

Ahtisari je razgovarao i s predstavnicima drugih, nesrpskih manjina koji su uključeni u kosovsko društvo i u procese koje se vode, a poslijepodne će u Prištini održati konferenciju za novinstvo, nakon čega odlazi u Beograd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙