FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o pjesniku Tinu Ujeviću

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Okrugli stol "Pod Tinovimkišobranom - Tinu u spomen", što ga je u prigodi 50. obljetnice smrtipjesnika Tina Ujevića organiziralo bosanskohercegovačko Hrvatskokulturno društvo Napredak, održan je večeras u Kulturnom centruVeleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Okrugli stol "Pod Tinovim kišobranom - Tinu u spomen", što ga je u prigodi 50. obljetnice smrti pjesnika Tina Ujevića organiziralo bosanskohercegovačko Hrvatsko kulturno društvo Napredak, održan je večeras u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

U raspravi za okruglim stolom književnik Zlatko Tomčić govorio je o Tinu i njegovu odnosu prema obitelji.

Pjesnik Joja Ricov čitao je još neobjavljene anegdotalne zapise iz susreta s Ujevićem "Bogočovjek Tin", a na Ujevićevu sarajevsku književnu baštinu podsjetio je književnik Vladimir Rem.

Pjesnik i prozaist Anđelko Vuletić govorio je o Ujeviću kao "našem svagdašnjem pjesniku".

"Ujević je najveći hrvatski pjesnik, a možda i najveći pjesnik u svih slavenskih naroda", rekao je Vuletić.

Tomčić je podsjetio da je Tin u vrijeme kad su partizanske vlasti 1945. zabranile objavljivanje radova književnicima koji su ih objavljivali u časopisima Nezavisne Države Hrvatske, dobio najdulju zabranu objavljivanja.

Nakon što mu je Jure Kaštelan objavio pjesmu "Jutro nevolje i stida", tražili produljenje zabrane na još pet godina, rekao je Tomčić.

Govoreći o odnosu prema obitelji, koju Tin nakon povratka iz Pariza (1917.) navodno nije poznavao, Tomčić je objasnio kao Ujevićeve probleme sa živcima.

"U njem se pojavljivalo više ličnosti", rekao je i dodao kako je to moguća posljedica njegove političke djelatnosti.

Augustin Tin Ujević rođen je u Vrgorcu 1891. a umro u Zagrebu 1955. Jedan od najvažnijih hrvatskih pjesnika između dva rata. Bio je prijemljiv za razna pjesnička iskustva; kritika navodi da se kretao od Matoševa artizma do simboličke višeznačnosti, od ekspresionističke pobune do francuskoga nadrealizma, od simultanizma i semantičkih začudnosti do indijske poezije i filozofije te erudicije u kritičkim i esejističkim radovima.

Objavio je više zbirki pjesama, a među njima "Lelek sebra", "Kolajna", "Auto na korzu", "Ojađeno zvono", "Skalpel kaosa", "Žedan kamen na studencu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙