FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat upozorava na loše sigurnosno stanje u zemlji

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikataradnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar upozorio je danas da jesigurnosno stanje u zemlji vrlo zabrinjavajuće te da broj oružanihpljački zadnjih godina stalno raste.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) Jadranko Vehar upozorio je danas da je sigurnosno stanje u zemlji vrlo zabrinjavajuće te da broj oružanih pljački zadnjih godina stalno raste.

Broj razbojničkih krađa u financijskim institucijama porastao je od jedne tjedno u 2000. godini na jednu dnevno 2003., da bismo danas bilježili prosječno tri dnevno, upozorio je Vehar na konferenciji za novinare.

Zbog toga RSRH i njegov Sindikalni centar Zaštita, koji okuplja članove u zaštitarskoj djelatnosti, smatraju nužnima izmjene Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem i vrijednostima.

RSRH je podupro izmjene zakona koje su u saborskoj proceduri, te je predložio i dva amandmana.

Predložili su da se neprobojne pregrade u financijskim institucijama postave tako da štite i radnike i građane, korisnike usluga institucija, te traže da policijski službenici dobiju ovlast za provjeru ne samo tehničke zašite, kako predlaže Vlada, već i tjelesne zaštite, odnosno samih zaštitara.

Povjerenik Sindikalnog centra Zaštita Miomir Jaćimović je podsjetio da je RSRH zbog nesređenog stanja u zaštitarskoj djelatnosti krajem kolovoza zatražio od ministra gospodarstva, rada i poduzetništva proširenje Kolektivnog ugovora za zaštitarsku djelatnost na sve radnike i tvrtke koje se time bave.

"U Hrvatskoj je zaposleno 17.000 zaštitara u 180 tvrtki, ali uz njih rade i "kvazi-poslodavci", od kojih mnogi nemaju dozvolu za obavljanje zaštitarske djelatnosti, zapošljavaju radnike na crno i ruše cijenu zaštitarskih usluga", napominje Jaćimović.

Dosad su Kolektivni ugovori potpisani u tri zaštitarske tvrtke, među kojima je i najveća "Sokol Marić", sa 2200 zaposlenih, a traju i pregovori s "AKD zaštitom", koja zapošljava 1100 zaposlenih.

Jaćimović dodaje da od ministra Vukelića još nisu dobili službeni odgovor na prijedlog o proširenju Kolektivnog ugovora na čitavu zaštitarsku djelatnost, ali očekuju da radi sređivanja stanja u toj djelatnosti donese odluku što prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙