FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat srednjih škola traži povećanje plaća za osam posto

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat srednjih školaHrvatske zatražio je danas linearno povećanje plaća u srednjemškolstvu za osam posto, kao prvi korak u nadoknadi zaostajanja plaćazaposlenih u tom sustavu.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat srednjih škola Hrvatske zatražio je danas linearno povećanje plaća u srednjem školstvu za osam posto, kao prvi korak u nadoknadi zaostajanja plaća zaposlenih u tom sustavu.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec ustvrdio je da plaće srednjoškolskih nastavnika zaostaju 20 posto za prosječnim plaćama u zemlji, te zatražio od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prosvjetni dodatak od osam posto.

Nakon toga bi Ministarstvo i sindikat zajednički trebali izraditi projekt potpunog uklanjanja zaostajanja srednjoškolskih plaća u iduće dvije godine.

Sindikat također traži od Vlade početak pregovora o plaćama i ostalim materijalnim pravima prije donošenja državnog proračuna za 2006.

Ministarstvo nas je pozvalo na pregovore 23. studenoga, tek nakon rasprave o proračunu u Hrvatskom saboru, što pokazuje njihov odnos prema socijalnim partnerima, istaknuo je Mihalinec.

Sindikalci traže i odvajanje prava na umanjenje norme za dva i četiri sata za nastavnike s 30 i 35 godina staža od povećanja plaće za 8 i 10 posto.

Ne prihvati li Ministarstvo naše zahtjeve, ne možemo jamčiti socijalni mir tijekom iduće godine, upozorio je Mihalinec.

Predsjednik Nezavisnog sindikata najavio je pokretanje kaznenih prijava protiv ravnatelja srednjih škola koji u statute svojih škola nisu htjeli ugraditi odredbe Kolektivnog ugovora (KU) o izboru predstavnika sindikata u školske odbore.

Budući da je Ministarstvo odbilo formirati zajedničku komisiju za tumačenje KU-a, sindikat će pokrenuti upravne sporove za osporavanje statuta srednjoškolskih ustanova i izabranih školskih odbora.

Mihalinec je uvjeren da će sindikalci dobiti te sporove, kao što tužbama uspješno utjeruju dug za regres iz 2001. i neisplaćeni smjenski rad.

"Nudili smo Ministarstvu nagodbu za regres, koju su oni odbili, pa sada umjesto 1.000 kuna po zaposleniku moraju s kamatama plaćati po 6.000 kuna", rekao je.

Svi govore da su računi škola blokirani, a nitko se ne pita zašto, kaže Mihalinec koji za takvo stanje smatra najodgovornijim Ministarstvo jer ne poštuje svoje obveze i ne želi se nagoditi sa sindikatom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙