FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekom tvrtka WiMAX Telecom predstavila planove za Hrvatsku

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Austrijska tvrtka WiMAX Telecom,koja se putem svoje istoimene hrvatske tvrtke-kćeri natjecala zadodjelu koncesija širokopojasnog bežićnog pristupa putem nepokretnetelekomunikacijske mreže ili tzv. WiMAX tehnologije, predstavila jedanas u Zagrebu svoje poslovanje te planove za hrvatsko tržište.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Austrijska tvrtka WiMAX Telecom, koja se putem svoje istoimene hrvatske tvrtke-kćeri natjecala za dodjelu koncesija širokopojasnog bežićnog pristupa putem nepokretne telekomunikacijske mreže ili tzv. WiMAX tehnologije, predstavila je danas u Zagrebu svoje poslovanje te planove za hrvatsko tržište.

Jedan o dva osnivača WiMAX Telecoma Austrijanac Dov Bar-Gera rekao je da iako su mlada tvrtka, osnovana prije godinu dana, u Austriji već imaju dobar uspjeh u pružanju usluga širokopojasnog bežičnog pristupa Internetu, govornih i podatkovnih usluga putem WiMAX tehnologije temeljene na internet protokolu. Ta tehnologija koristi koncesionirane frekvencije od 3.5 GHz, za što se, kako u drugim državama, tako i u Hrvatskoj, objavljuju natječaji za dodjelu koncesija. Dozvolu su dobili i u Slovačkoj te su Bratislavu, kao prvi veliki grad u Europi, već u cijelosti pokrili WiMAX tehnologijom.

WiMAX tehnologija je, rekao je, alternativa fiksnoj telefoniji, jer je dostupnija građanima zbog svoje povoljnije cijene (i do 35 posto) od drugih mogućih širokopojasnih pristupnih tehnologija. Korisnik ne treba imati telefonski priključak na T-HT nego samo posebni WiMax uređaj, koji će priključiti na struju te ga spojiti s računalom i telefonom.

Stoga direktor hrvatskog WiMAX Telecoma d.o.o. Stefan Bela Virag očekuje da će WiMAX pridonijeti povećanju korištenja širokopojasnog Interneta i daljoj liberalizaciji telekom tržišta u Hrvatskoj.

Ako dobiju koncesije spremni su u Hrvatskoj, odnosno u tri regije, oko Zagreba, Rijeke i Splita, uložiti najmanje 65 milijuna kuna te zaposliti 30-ak ljudi. Vrlo brzo bi, kaže, u roku od tri mjeseca po dobivanju koncesije izgradili i vlastitu mrežnu infrastrukturu, za koju je potrebno postaviti manje baznih stanica nego primjerice za mobilnu mrežu.

Odluke o dodjeli ukupno 10 koncesija - u Gradu Zagrebu (dvije koncesije) te u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji (po četiri koncesije), za koje je Hrvatska agencija za telekomunikacije objavila natječaj sredinom kolovoza, Vijeće Agencije će, kako se doznaje, donijeti sutra.

Za dodjelu tih 10 koncesija Agencija je zaprimila ukupno 22 ponude, a za sve tri regije dostavile su ih, osim tvrtke WiMAX Telecom, još i Odašiljači i veze, Globalnet Grupa, Optima Telekom, VIPnet, T-HT, Portus, dok je za Grad Zagreb ponudu dala i tvrtka Gradska mreža.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙