FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić o proračunu za 2006. i drugim temama

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavioje da će se vrlo brzo pokazati je li proračun za 2006. ambiciozan irazvojan kao što tvrdi premijer Ivo Sanader i naglasio da Vlada prijesvega treba poticati brže zapošljavanje.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da će se vrlo brzo pokazati je li proračun za 2006. ambiciozan i razvojan kao što tvrdi premijer Ivo Sanader i naglasio da Vlada prije svega treba poticati brže zapošljavanje.

"Sada je broj umirovljenika i nezaposlenih gotovo izjednačen s brojem zaposlenih, a to nema ni jedna država u EU u kojoj se vodi računa o socijalnoj osjetljivosti", ustvrdio je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

"Moramo navijestiti rat siromaštvu i nezaposlenosti i stvoriti okvir za zapošljavanje i ulagati u nova radna mjesta. Lako je prodati dio INA-e", ustvrdio je Mesić.

Na upit je li zadovoljan svotom za njegov Ured Mesić je odgovorio da svaki proračunski korisnik uvijek misli da bi za svoje projekte i plaće trebao dobiti više, ali da je ta svota realna i polazi od toga da se mora uklopiti u stvarne proračunske mogućnosti.

Glede navodna dogovora predsjednika Mesića s premijerom Sanaderom o novom zakonu o sigurnosnim službama Mesić je rekao da su razmatrali rad obavještajnih služba i zaključili da bi bilo bolje da postoji civilna i vojna obavještajna služba kako ne bi dolazilo do preklapanja. "Smatram da nam ne treba prevelika obavještajna služba i tu treba tražiti razumnu mjeru", naveo je, uz ostalo, Mesić.

Zamoljen za mišljenje o prijedlogu izmjena Kaznenog zakona, u kojem se ukida kažnjivo djelo klevete za javnu riječ u novinarstvu i još nekim djelatnostima te prijedlogu da se kleveta i uvrjeda ne bi kažnjavale zatvorskom kaznom nego samo novčanom, Mesić je odgovorio da "i novčano kažnjavanje može biti za neke novine vrlo teško jer se tako mogu natjerati u bankrot". "Smatram da je dovoljno, ako je tko uvrijeđen, da ustane tužbom i traži jednu kunu", rekao je Mesić i ustvrdio kako nije dobro da se novine kažnjavaju.

Dodao je i da u zemljama sa zavidnom demokracijom nije običaj da se država miješa u rasprave među književnicima i naveo kako nema nikakva smisla da sud presuđuje u polemici među književnicima.

Predsjednik Mesić je, uz ostalo, govorio i o sigurnosnom stanju u Hrvatskoj, potezima Sanaderove Vlade na polovici mandata, neoliberalnom kapitalizmu i njegovu utjecaju u Hrvatskoj, Daytonskom sporazumu, suđenju vukovarskoj trojci, posjetu načelnika Glavnog stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog Hrvatskoj i najavi dolaska srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙