FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Legende i mitovi u Hrvata i Slovenaca

LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - U osvrtu na intervju Ivice Račana zaljubljanski list "Dnevnik" od utorka, u kojemu se Račan zauzeo protiv"dramatizacije" graničnih pitanja u europskom kontekstu, mariborski"Večer" ocjenjuje da bi "logikom dobrosusjedstva" Hrvatska Slovenijitrebala priznati pravo na izlaz na otvoreno more.
LJUBLJANA,26. listopada(Hina) - U osvrtu na intervju Ivice Račana za ljubljanski list "Dnevnik" od utorka, u kojemu se Račan zauzeo protiv "dramatizacije" graničnih pitanja u europskom kontekstu, mariborski "Večer" ocjenjuje da bi "logikom dobrosusjedstva" Hrvatska Sloveniji trebala priznati pravo na izlaz na otvoreno more.

Mariborski list "Večer" se u svom komentaru u srijedu osvrće na dio razgovora u kojemu Račan navodi da svaki narod ima svoje "legende". Tako Slovenci, spomenuo je Ivica Račan, zbog nedostatka pomorske tradicije koju imaju drugi narodi, njeguju jednu vrstu legende oko svog "izlaska na otvoreno more". Na pitanje kakav je "mit" kojim se "hrani hrvatska politika", Račan je rekao da je to "legenda o jakoj i dominantnoj hrvatskoj državi".

"Račan tvrdi da je slovenski izlaz na otvoreno more mit, a da je hrvatski mit jaka država. Slovenija je već priznala hrvatsku državu, a sada je na redu Hrvatska da prizna Sloveniji izlaz na otvoreno more. To bi bila logika dobrosusjedstva", piše u srijedu mariborski list "Večer" u svojoj rubrici "Lijevo dolje".

Bivši hrvatski premijer u intervjuu što ga je s njim u utorak objavio "Dnevnik" govorio je o tome zašto 2001. godine nije uspio pokušaj da se granična pitanja riješe tzv. parafiranim sporazumom s tadašnjim slovenskim premijerom, te zašto je Drnovšeku tada u pismu poslije napisao da dvije države trebaju "krenuti putem arbitraže".

"Ono što sam tada pokušao kao premijer nije uspjelo i tome se ne bih vraćao. I dalje predlažem arbitražu, ali također mislim da ćemo morati pričekati četiri ili pet godina, pa onda kao i druge europske države riješiti naše razlike u miru i bez polemike", rekao je među ostalim Račan u intervju s Dragom Pilselom što ga je u utorak objavio "Dnevnik". Račan je također rekao da mu se čini smiješnim dramatizirati granične sporove u sadašnjoj situaciji kad Hrvatska pregovara o učlanjenju u Europsku uniju, ali da misli da bi spor trebalo prepustiti sudu ako Slovenija "kako izgleda" bude inzistirala da "za nju nije arbitraža".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙