FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski stručni odbor službeno predložio ženama otvoriti put do prijestolja

TOKIO, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Odbor stručnjaka koje jejapanska vlada zadužila da prouče moguću promjenu zakona onasljeđivanju u carskoj obitelji, službeno je u finalnom izvješćuobjavljenom u ponedjeljak predložio otvoriti ženama put doprijestolja.
TOKIO, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Odbor stručnjaka koje je japanska vlada zadužila da prouče moguću promjenu zakona o nasljeđivanju u carskoj obitelji, službeno je u finalnom izvješću objavljenom u ponedjeljak predložio otvoriti ženama put do prijestolja.

Kao što je već najavio u listopadu, odbor osamnaest dužnosnika predložio je u izvješću da starije carevo dijete, bez obzira na spol, ima prioritet u redu nasljeđivanja prijestolja.

To je jedna od opcija rješenja krize nasljeđivanja u Japanu, gdje niti jedan muški nasljednik nije rođen u carskoj obitelji u posljednjih 40 godina, a što je dovelo do teške krize u supruge sadašnjeg prestolonasljednika Naruhita. Naime, nakon što je 2001. rodila djevojčicu Aiko, Masako je pala u depresiju i nije izlazila godinu dana. No, navodno je danas bolje te se nedavno nekoliko puta pojavila u javnosti.

Aiko, međutim, ima malo izgleda da se ubrzo popne na prijestolje. Njezin otac ima samo 45 godina, a sadašnji car Akhito (71), savršenog je zdravlja.

Treba se vratiti u 18. stoljeće da bi našli posljednju japansku caricu Go-Sakuramachi koja je vladala od 1762. do 1771. godine.

Japanski premijer Junichiro Koizumi kani početkom 2006. predati parlamentu reformu zakona o nasljeđivanju iz 1947.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Japanaca želi caricu, ali takvoj su mogućnosti neskloni tradicionalistički krugovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙