FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin u Japanu: gospodarstvo ispred Kurila

TOKIO, 20. studenog 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Ruski predsjednikVladimir Putin stigao je u nedjelju u trodnevni posjet Japanu radipromicanja rusko-japanske gospodarske suradnje, unatoč neriješenomteritorijalnom pitanju Kurilskih otoka u Pacifiku kojim Japan uvjetujerazvoj odnosa s Moskvom.
TOKIO, 20. studenog 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u nedjelju u trodnevni posjet Japanu radi promicanja rusko-japanske gospodarske suradnje, unatoč neriješenom teritorijalnom pitanju Kurilskih otoka u Pacifiku kojim Japan uvjetuje razvoj odnosa s Moskvom.

Putin je u Tokio stigao iz Južne Koreje, gdje je netom završen summit APEC-a. U ponedjeljak ga očekuju razgovori s premijerom Junichirom Koizumijem a u utorak susret s carem Akihitom.

Što se Kurilskih otoka tiče, analitičari ne očekuju nikakav znakovitiji napredak po tom pitanju. Rusija i Japan nisu, naime, nakon Drugog svjetskog rata potpisali mirovni sporazum, i to baš zbog spora oko tih pacifičkih otoka koje su Sovjeti okupirali 1945. Tokio od tada opetovano traži povrat svog teritorija.

Na području gospodarstva, Moskva pak želi dati veliki poticaj trgovinskoj razmjeni s Japanom koja trenutačno iznosi približno osam milijardi dolara. No, ta brojka ne odražava gospodarske potencijale dviju zemalja, i Rusija želi privući japanski kapital u izgradnji naftovoda Sibir-Pacifik. Ulog u igri je, ukazuju analitičari, strateško rivalstvo s Kinom.

Taj naftovod, investicija u vrijednosti 16 milijardi dolara, omogućit će izvoz ruske nafte u Japan ali i u cijelu jugoistočnu Aziju i prema SAD-u.

Moskva također ne bi imala ništa protiv japanskog doprinosa u razvoju dalekog ruskog istoka, od ribarenja na otvorenom moru do kemijske industrije, sve kako bi dodatno ojačala u odnosu na rastuću silu Kine.

"Ključno je privući japanski kapital u rusko gospodarstvo", ocjenjuje Andrej Fedorov, utjecajni stručnjak Savjeta za vanjsku politiku i rusku obranu.

Prije nego se sastane s Koizumijem, Putin će govoriti na rusko-japanskom gospodarskom forumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙