FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin dolazi u nedjelju u službeni posjet Japanu

ZAGREB, 19. studenog 2005. (Hina) - Rusija i Japan razmotrit će razvojbilateralnih odnosa i pokušat će zaobići teritorijalni spor okoKurilskog otočja tijekom predstojećeg službenog posjeta ruskogpredsjednika Vladimira Putina Tokiju, javljaju svjetski mediji.
ZAGREB, 19. studenog 2005. (Hina) - Rusija i Japan razmotrit će razvoj bilateralnih odnosa i pokušat će zaobići teritorijalni spor oko Kurilskog otočja tijekom predstojećeg službenog posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Tokiju, javljaju svjetski mediji.

Putin će doputovati u Tokio u nedjelju s izaslanstvom ruskih gospodarstvenika na poziv japanskog premijera Junichira Koizumija.

Koizumi smatra da bi rješavanje 60-ogodišnjeg spora oko četiri otoka u Tihom oceanu znatno ojačalo odnose između Rusije i Japana, ali kaže da to nije preduvjet za poboljšanje bilateralnih odnosa.

Pregovori između Moskve i Tokija nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza 1991. nisu uspjeli riješiti taj spor koji je preostao iz Drugog svjetskog rata i zbog kojeg dvije zemlje nisu potpisale mirovni sporazum kojim bi službeno okončale rat.

I Rusija i Japan tvrdoglavo odbijaju imalo odstupiti od svojih stajališta glede spornih otoka, poznatih pod nazivom Sjeverni teritoriji u Japanu ili južni Kurili u Rusiji.

Sovjetska je vojska zauzela ta četiri otoka nakon kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu 1945. Tokio traži vraćanje otoka, a Moskva želi riješiti spor u skladu s japansko-sovjetskom zajedničkom deklaracijom iz 1956. Deklaracijom je predviđeno da Moskva vrati Japanu otoke Shikotan i Habomai nakon sklapanja mirovnog sporazuma, ali Tokio traži natrag sva četiri otoka uz obećanje da neće protjerati ruske stanovnike.

"Četiri Kurilska otoka su dio Ruske Federacije. To je potvrdilo međunarodno zakonodavstvo", rekao je Putin u rujnu. "To je rezultat Drugog svjetskog rata. Nećemo razgovarati o tome".

Međutim, i Moskva i Tokio pokušavaju staviti ekonomske inicijative iznad politike i razviti mogućnosti ulaganja na naftom bogatom ruskom dalekom istoku.

"Nakon stoljeća ratova i konfrontacija Rusija i Japan više nisu neprijateljski raspoložene jedna prema drugoj i vojni sukob među njima je nemoguć kao što je na primjer nemoguć sukob između Rusije i Njemačke", rekao je za Reuters jedan moskovski analitičar. "I Rusija i Japan imaju nešto što treba onom drugom i to se može razmijeniti bez obzira na to kako se razvija pitanje otoka".

Putin i Koizumi izbjegavat će pitanje spornih otoka i u prvi plan će staviti simboliku 150. obljetnice prvog trgovinskog sporazuma između Rusije i Japana kako bi naglasili važnost ekonomskih veza između gospodarstva broj jedan u Aziji i drugog izvoznika nafte u svijetu.

Dvojica čelnika usredotočit će se i na načine jačanja nazočnosti Japana na dalekom istoku Rusije te na povećanje godišnje trgovinske razmjene koja je trenutačno ispod 10 milijardi dolara. "Trgovina i ekonomija bit će Putinovi glavni prioriteti", rekao je prokremaljski politički analitičar Vjačeslav Nikonov.

Koizumi će pokušati izvući od Putina obećanje da će Rusija graditi svoj ogromni naftovod do Pacifika, što bi dnevno donosilo 1,6 milijuna barela u jednu luku nedaleko od Japana.

Tijekom susreta koje će Putin imati u Tokiju svakako će biti riječi o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ruskim naporima za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WHO), japanskom lobiranju za stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a i pripremama Rusije za summit G8 2006., čiji će biti domaćin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙