FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Flota japanskih kitolovaca isplovila u "istraživanje" s planom udvostručenja izlova

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Flota japanskih kitolovaca isplovilaje u utorak ujutro u pravcu Antarktika u sklopu tzv."znanstveno-istraživačkog programa" kojim Japan osigurava stalnuponudu kitovog mesa na svojim ribarnicama.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Flota japanskih kitolovaca isplovila je u utorak ujutro u pravcu Antarktika u sklopu tzv. "znanstveno-istraživačkog programa" kojim Japan osigurava stalnu ponudu kitovog mesa na svojim ribarnicama.

Japanska novinska agencija Kyodo news izvijestila je kako se "u sklopu 19. ekspedicije tokijskog Instituta za istraživanja kitova planira uloviti 10 kitova perajara i 850 kitova krznaša (minke whale)", kao što je Japan u lipnju najavio Međunarodnoj komisiji za kitove (IWC) na sastanku u Ulsanu u Južnoj Koreji.

Iako je IWC usvojio rezoluciju kojem se od Japana traži da napusti svoj tzv. istraživački program, tokijski Institut za kitove koji uživa podršku vlade odlučio je ignorirati tu mjeru i nastaviti s izlovom.

Japansko ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je objavilo kako je istraživački program bitan za "prikupljanje znanstvenih podataka potrebnih za upravljanje fondom kitova".

Japan je završio prvu fazu "istraživačkog programa" u proljeće, kada je ulovio 440 kitova krznaša. Druga faza počela je u ponedjeljak ujutro isplovljenjem flote od šest kitolovaca iz luke Shimonoseki na zapadu Japana, koja bi se trebala vratiti u matičnu luku sredinom travnja 2006. nakon što prikupi podatke, uključujući starost i sadržaj želudaca kitova, koji će kasnije biti prodani na ribarnicama u Japanu.

IWC je upozorio Japan, koji pokušava proširiti kitolov i na Brydove kitove u sjeverozapadnom Pacifiku, da zaustavi taj program.

Japan je napustio komercijalni kitolov 1986., u skladu s međunarodnim moratorijem na izlov kitova, i iduće godine počeo ono što naziva svojim istraživačkim programom. Mnoge države i organizacije za zaštitu okoliša osudile su tu praksu no Tokijo inzistira da je kitovo meso, iako danas rijetko na stolovima, važan dio japanske kulinarske tradicije.

Japan na sastancima IWC vrši pritisak za ponovo uvođenje komercijalnog kitolova, te prijeti da će se povući iz organizacije i formirati novo regulacijsko tijelo zajedno s drugim kitolovačkim nacijama kao što je Norveška, jedina zemlja koja dopušta komercijalni kitolov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙