FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće odobrilo mogućnost da japanski tron naslijedi žena

TOKIO, 25. listopada 2005. (Hina/dpa) - Savjetodavno vijeće japanskevlade odobrilo je u utorak mogućnost da prijestolje Krizantemanaslijedi žena čime je izbjegnuta kriza u japanskoj carskoj obiteljikoja u zadnjih 40 godina nije dobila muškog potomka, objavila je agencija Kyodo.
TOKIO, 25. listopada 2005. (Hina/dpa) - Savjetodavno vijeće japanske vlade odobrilo je u utorak mogućnost da prijestolje Krizantema naslijedi žena čime je izbjegnuta kriza u japanskoj carskoj obitelji koja u zadnjih 40 godina nije dobila muškog potomka, objavila je agencija Kyodo.

Vijeće, uspostavljeno kako bi savjetovalo vladu o carskoj obitelji, objavilo je preliminarno izvješće početkom srpnja kojim predlaže mogućnost da žena dobije pravo nasljeđivanja japanske krune.

Japanska carska obitelj nije imala muškog potomka u zadnjih 40 godina, a prije tri godine rodila se djevojčica Aiko, jedino dijete prijestolonasljednika Naruhita (45), i njegove supruge princeze Masako (41), što je otvorilo prostor za izmjenu zakona. Naime, prema Zakonu o carskoj kući iz 1947., samo muški potomci imaju pravo nasljeđivanja krune po očevoj strani.

Prema tome zakonu, niti princeza Aiko niti njezina buduća djeca ne bi imala pravo na japansko prijestolje.

Iako japanska monarija ispunja uglavnom protokolarnu ulogu u političkom životu zemlje, njezina je uloga ipak jako važna i puna simbolike za japansko društvo.

Promatrači vjeruju da zbog pritiska što nije rodila muškog potomka, princeza Masako ima zdravstenih tegoba zbog kojih je već godinu dana odsutna iz javnog života.

Ankete su, međutim, pokazale da velika većina Japanca podržava žensku prijestolonasljednicu a takva mogućnost ne bi ni bila novost u povijesti carstva izlazećeg sunca kojim je od 6. do 18. stoljeća vladalo monarhinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙