FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pamuku Mirovna nagrada njemačkih knjižara

FRANKFURT, 23. listopada 2005. (Hina/AFP) - Turskom piscu Orhanu Pamukuuručena je u nedjelju u Frankfurtu ugledna Mirovna nagrada njemačkihknjižara i nakladnika za 2005., a Pamuk se tom prigodom još jednomzauzeo za ulazak svoje zemlje u Europsku uniju.
FRANKFURT, 23. listopada 2005. (Hina/AFP) - Turskom piscu Orhanu Pamuku uručena je u nedjelju u Frankfurtu ugledna Mirovna nagrada njemačkih knjižara i nakladnika za 2005., a Pamuk se tom prigodom još jednom zauzeo za ulazak svoje zemlje u Europsku uniju.

Orhan Pamuk, 53-godišnji romanopisac - autor "Snijega", "Bijelog zamka" i "Moje ime je Crvena" - most je između Istoka i Zapada, obrazložio je na Frankfurtskom sajmu knjiga koji se danas završava Dieter Schormann, direktor Društva njemačkih knjižara koje svake godine nagrađuje pisca koji se zauzima za mir u svijetu.

"Orhan Pamuk ide tragom Zapada na Istoku i tragom Istoka na Zapadu", istaknuo je predajući mu nagradu.

Pisac se pak još jednom zauzeo za ulazak svoje zemlje u Europsku uniju i, ne navodeći imena, kritizirao pojedince u Njemačkoj koji su se usprotivili integraciji Turske.

Protutursko raspoloženje u Europi "dovodi nažalost do toga da se u Turskoj javlja prikriveni protueuropski nacionalizam", istaknuo je Pamuk u govoru u crkvi svetog Pavla u Frankfurtu.

Vrijednost nagrade koja se dodjeljuje od 1950. godine i koju su prethodnih godina dobili Mađar Peter Esterhazy i Amerikanka Susan Sontag porasla je ove je godine s 15.000 na 25.000 eura.

Pamuk je drugi Turčin koji je dobio tu nagradu, prvi je bio Yachar Kemal 1997. Poznat prije svega po svojim povijesnim romanima, Pamuk je izazvao bijes turskih konzervativaca kad je intervjuu sa zueriškim listom "Tagesanzeiger" u veljači ove godine podsjetio na pokolj "milijuna Armenaca" 1915./16. u Osmanlijskom carstvu. Zbog izjava u tom intervjuu Pamuk je optužen pred okružnim sudom u Istanbulu.

Proteklih dana je dio europskih medija kritizirao Pamuka da je, možda zbog predstojećeg suđenja, a možda zbog otvaranja pregovora Turske i EU, ublažio svoja stajališta iznesena u prijepornom razgovoru. U nedavnom intervjuu s američkom tv-mrežom CNN, Pamuk se branio od "kampanje protiv izdajica domovine" koja se protiv njega vodi i kazao kako nije rekao da je u tadašnjem Osmanlijskom carstvu izvršen genocid nad Armencima niti je on za to okrivljavao Turke. Ponovio je, međutim, da stoji iza izjava koje je dao u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙