FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat djelatnika u kulturi piše Sanaderu o novom zakonu o kazalištima

RIJEKA,21. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski sindikat djelatnika ukulturi uputio je pismo premijeru Ivi Sanaderu upozoravajući ga namanjkavosti prijedloga Zakona o kazalištima, koje je predstavljeno nadanašnjem skupu zaposlenih u riječkom HNK-u "Ivana pl. Zajca".
RIJEKA,21. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi uputio je pismo premijeru Ivi Sanaderu upozoravajući ga na manjkavosti prijedloga Zakona o kazalištima, koje je predstavljeno na današnjem skupu zaposlenih u riječkom HNK-u "Ivana pl. Zajca".

Sindikat u pismu ističe da se prijedlogom novog zakona ukidaju nacionalna kazališta u Splitu, Rijeci i Osijeku, te ostaje samo HNK u Zagrebu.

Prijedlogom je predviđeno da sredstva za rad nacionalnih kazališta osiguravaju gradovi i županije, nije propisana obveza financiranja iz državnog proračuna, a intendante i ostale rukovoditelje kazališta imenuju lokalni političari.

Intendantica riječkog HNK-a Mani Gotovac ocijenila je prijedlog zakona "nepismenim i kazališno neupućenim" dodavši da se njime praktično ukidaju sve nacionalne kazališne kuće osim one u Zagrebu.

Gotovac smatra da bi država trebala subvencionirati nacionalne kuće barem na dosadašnjoj razini, ionako minimalnoj.

Ona upitnim ocjenjuje i prepuštanje odgovornosti za Talijansku dramu u riječkom HNK-u isključivo Upravi te kuće.

Sindikalci također upozoravaju da se program kuća predaje u nadležnost lokalnih političkih tijela čime se otvara mogućnost nestanka tradicionalnog repertoarnog kazališta, osobito u gradskim HNK-ima.

Novi zakon ne propisuje mogućnost nastanka tehnološkog viška u kazališnim kućama, u uvjetima kada umjetnici potpisuju ugovore o radu na određeno vrijeme, te nakon njihova isteka ostaju bez ikakvih prava.

Upozoreno je i da zakon ne propisuje minimalnu cijenu umjetničkog rada po projektu i dovodi u pitanje održavanje stalnih ansambala baleta, zbora i orkestra.

Sindikat stoga traži sveobuhvatnu analizu stanja kazališne djelatnosti, definiranje jasnih ciljeva i mreže kazališnih ustanova kojom bi se utvrdile kulturološke i nacionalne potrebe, kao i one koje se mogu staviti na tržište, uređivanje radnih odnosa po Zakonu o radu i zbrinjavanje viška zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙