FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Cyrano de Bergerac" - najbolja predstava 20. Gavellinih večeri

ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - "Cyrano de Bergerac" u režijiZlatka Svibena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijekaproglašena je najboljom predstavom 20. Gavellinih večeri koje suvečeras završile u Zagrebu.
ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - "Cyrano de Bergerac" u režiji Zlatka Svibena u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka proglašena je najboljom predstavom 20. Gavellinih večeri koje su večeras završile u Zagrebu.

Nagrađena predstava premijerno je izvedena u svibnju ove godine u Osijeku.

Ravnatelj Gradskog dramskog kazališta Gavella Darko Stazić uručio je unikatni zlatnik s likom Branka Gavelle zamjeniku intendanta osječkog HNK Božidaru Šnajderu.

Na 20. Gavellinim večerima izvedeno je 12 predstava u izboru dramskog pisca i teatrologa Borisa B. Hrovata, a ocjenjivački sud radio je u sastavu Vanja Drach predsjednik, Sibila Petlevski, Dora Ruždjak Podolski, Željka Turčinović i Tomislav Zajec.

Iz obrazloženja za nagradu Vanja Drach je istaknuo kako je uprizorenje ovoga djela u produkciji HNK u Osijeku u režiji Zlatka Svibena susret s minuciozno izvedenim i profesionalno spojenim sastavnicama scenskog pokreta, scenografije i oblikovanja svjetla, odlikama kazališnog profesionalizma koje se pod trenutnom konstelacijom zvijezda hrvatskoga kazališnog svijeta ne vide tako često.

Krešimir Mikić kao Cyrano dokazuje da je veliki glumac stojeći na čelu izvrsno uigranog ansambla, čija prirodnost izgovora, neprekidna koncentriranost na sadržaj ispod retoričke forme čini ovu predstavu visoko estetiziranim i kultiviranim kazališnim činom, ističe se u obrazloženju.

Božidar Šnajder najavio je da će nagrađena osječka predstava u Zagrebu gostovati u studenome u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će je osječki ansambl izvesti četiri puta.

Cyrano de Bergerac djelo je suvremenog francuskog dramatičara Edmonda Rosanda koje su na hrvatski preveli Milan Dimović i Ivan Kušan.

Gavelline večeri koje okupljaju najbolje predstave hrvatskih kazališta prvi put su izvedene 1973. Nakon prekida od 14 godina uslijed ratnih događanja ove godine su održane prvi put nakon 1991. godine.

Nakon proglašenja nagrada prikazana je predstava "Krvava svadba" F.G. Lorce u režiji Nenni Delmestre u izvedbi Slovenskog Narodnog gledališča iz Maribora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙