FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat traži povlačenje Prijedloga zakona o kazalištima

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski sindikat djelatnika ukulturi zatražit će povlačenje Prijedloga zakona o kazalištima izsaborske procedure, jer ga smatra nepopravljivim, nepreciznim imanipulirajućim.
ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi zatražit će povlačenje Prijedloga zakona o kazalištima iz saborske procedure, jer ga smatra nepopravljivim, nepreciznim i manipulirajućim.

Iako je zakon pokušao napraviti reformu u području kazališta, u tome nažalost nije uspio jer nema osnovnu misao i ideju što bi trebalo biti kazalište i kazališna djelatnost, izjavila je Ljubica Pilić, glavna tajnica Sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikat upozorava da Prijedlog zakona spušta nacionalna kazališta na razinu gradskih kazališta te da se time Hrvatska odriče svoje tradicije, visokog rejtinga i digniteta koje bi zakon zapravo trebao očuvati.

Sindikalci kažu da je u posljednjih 50 godina ukinuto 10 kazališta u Hrvatskoj, a upozoravaju na neodrživost članka 40 prema kojemu kazališni umjetnici zasnivaju radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme.

"Time je umjetnička profesija diskriminirana u odnosu na druga javne djelatnosti", upozorio je operni solist Ivica Trubić, istaknuvši kako Prijedlog zakona ne pruža zaštitu u slučaju neprodužavanja ugovora, dokup staža i slično.

Ljubica Pilić drži kako je Prijedlog širom otvorio vrata za gašenje radnih mjesta u kazališnoj djelatnosti, a sindikalna povjerenica Jasenka Spehnjak ističe kako se time poručuje da su "umjetnici društveni teret i da jedva čekaju da ih se riješe". Uz to, on ugrožava struku i umjetničke škole jer, kako je dodala, ne vidi razlog zašto bi roditelji djeci plaćali skupo školovanje za struku koja ne nudi ni budućnost, niti stalno zaposlenje.

Sindikalni povjerenik riječkoga HNK Nenad Vukelić smatra da je zakon nejasan i u praksi neprovediv, a ako se takav ipak bude provodio, zahtijevat će velika financijska sredstva.

Glumica Urša Raukar istaknula je kako je struka izmanipulirana jer ništa od sugestija nije prihvaćeno u tom prijedlogu zakonu u kojemu je, kako je rekla, pokazano zabrinjavajuće pravno neznanje i površnost. Najbolje bi bilo kada bi Ministarstvo kulture povuklo taj prijedlog zakona, za dobrobit kazališta, i krenulo u izradbu novog, poručila je Raukar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙