FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv britanskoj vladi da brzo odluči glede nuklearne energije

LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Britanski dužnosnici pozvali suvladu da brzo odluči o budućnosti nuklearne energije kako bi se moglanositi s energetskim potrebama zemlje u nadolazećim godinama.
LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Britanski dužnosnici pozvali su vladu da brzo odluči o budućnosti nuklearne energije kako bi se mogla nositi s energetskim potrebama zemlje u nadolazećim godinama.

Poziv britanskoj vladi upućen je nakon što je u tisku objavljeno da britanski premijer Tony Blair zagovara izgradnju nuklearnih elektrana, a nakon što je njegov glavni znanstveni savjetnik pozvao vladu da dade zeleno svjetlo novoj generaciji nuklearnih reaktora.

"Previše vremena dopustilo se za odlučivanje o budućnosti nuklearne energije. Potencijalni ulagači i britanska javnost zaslužuju izvjesnost", kazao je Sir Digby Jones, glavni direktor Udruženja britanske industrije. Dodao je da su stavovi o nuklearnoj energiji kao pouzdanom izvoru energije s niskim udjelom ugljika nedvojbeni, ali da razumljive zabrinutosti glede troškova i odlaganja otpada i dalje postoje.

Kako se zastarjela britanska nuklearna postrojenja pripremaju u nadolazećim godinama za zatvaranje, Blairov savjetnik David King za BBC je izjavio da "mi moramo odluke donijeti vrlo brzo".

Nuklearna energija podmiruje više od petine ukupnih britanskih energetskih potreba, no njezin udjel će se smanjiti na svega četiri posto do 2010. ako približno 20 reaktora izgrađenih u 1960-ima i 1970-ima ne bude uskoro zamijenjeno.

Po pisanju londonskog dnevnika Timesa u ponedjeljak, Blaira se pridobilo za ideju o novim nuklearnim reaktorima, čija bi izgradnja trebala započeti kroz 10 godina, kao jedinog načina kojim bi se zajamčile dovoljne količine električne energije uz istodobno održavanje niskih razina stakleničkih plinova.

Premijer će pokrenuti istraživanje za dva tjedna, a rezultati se očekuju početkom ljeta iduće godine, piše taj list. "Kritičari će posumnjati da će članstvo tima koje će provesti studiju biti izabrano kako bi se donio drugačiji zaključak od zadnje Bijele knjige o energetici u 2003.", navodi Times.

Naime, prije dvije godine Blair je ocijenio nuklearnu opciju, kojoj se tradicionalno protivi njegova Laburistička stranka, "neprivlačnom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙