FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush podržao Putinovu inicijativu glede Irana

ZAGREB/PUSAN, 18. studenog 2005. (Hina) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush podržao je u petak inicijativu ruskog predsjednika VladimiraPutina kako bi se okončao zastoj u rješavanju iranskog nuklearnogpitanja, javile su svjetske novinske agencije.
ZAGREB/PUSAN, 18. studenog 2005. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush podržao je u petak inicijativu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se okončao zastoj u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja, javile su svjetske novinske agencije.

Bush i Putin razgovarali su o Iranu, sjevernokorejskom nuklearnom programu, Siriji, Bliskom istoku, Čečeniji, Iraku i drugim pitanjima tijekom jednosatnog susreta prije početka summita Azijsko pacifičke ekonomske suradnje (APEC).

Ruski plan omogućio bi Iranu da nastavi proizvoditi nuklearno gorivo ako najkritičniju fazu te proizvodnje, obogaćivanje urana, prebaci Rusiji u sklopu joint venturea, javlja Reuters.

Tri članice EU-a (Njemačka, Britanija i Francuska) koje vode nuklearne pregovore s Iranom, i SAD provizorno su odobrile taj prijedlog kako bi se pokrenuli s mrtve točke oko pitanja nuklearnog programa Irana.

Bush i Putin također su se složili da Sjeverna Koreja treba odustati od svog nuklearnog programa, te da Sirija mora surađivati s istragom za nalaženje ubojica bivšeg libanonskog premijera Rafika al-Haririja.

Prema Itar-Tassu, dvojica predsjednika su se dogovorila da će nastaviti pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu, a također su razgovarali o daljnjim zajedničkim naporima u borbi protiv terorizma.

Što se tiče ruskog članstva u Svjetskog trgovinskoj organizaciji (WHO), Rusija i SAD još imaju neke razlike u stajalištima o tom pitanju, ali također imaju jednak pogled na to kako riješiti te razlike, rekao je u petak Putinov savjetnik Sergej Prihodko, a prenijela je RIA Novosti.

"Vladimir Putin zahvalio je Georgeu Bushu na naporima za osiguravanje članstva Rusije u WTO-u što je prije moguće. Postoje još neki problemi, ali Rusija i SAD imaju jednaka stajališta o tome kako ih riješiti", kazao je Prihodko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙