FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreni Drugi nordijski dani u Hrvatskoj

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Drugi Nordijski dani u Hrvatskoj,dvodnevni konferencijski sajam na kojem sudjeluju 73 nordijske tvrtkeotvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu, a održava se u organizacijičetiriju - veleposlanstava Danske, Norveške, Švedske i Finske podsredišnjom temom "Energija i okoliš".
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Drugi Nordijski dani u Hrvatskoj, dvodnevni konferencijski sajam na kojem sudjeluju 73 nordijske tvrtke otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu, a održava se u organizaciji četiriju - veleposlanstava Danske, Norveške, Švedske i Finske pod središnjom temom "Energija i okoliš".

Sajam je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je istaknuo da su prioriteti Hrvatske u energetici redefiniranje energetske strategije zbog povećanja cijena nafte te usklađivanje zakonodavstva na tom području sa propisima Europske unije.

Predsjednik Mesić je istaknuo i potrebu proglašenja Jadranskog mora posebno osjetljivim pomorskim područjem, po ugledu na Baltičko more.

To bi se, kaže Mesić, trebalo utvrditi dogovorom svih jadranskih zemalja, nakon stručne ekspertize.

Nordijski dani 2005, najveće su nordijsko događanje s tematikom energije i okoliša koje je ikad organizirano izvan Skandinavije, istaknuto je tom prigodom.

Posebno zanimanje očekuje se za nordijske projekte obnovljivih izvora energije posebno energije vjetra, u čemu su nordijske kompanije vodeće u svijetu u paleti tehnoloških rješenja.

Tijekom priredbe nordijske kompanije iz sektora energije, zaštite okoliša, komunalnoga gospodarstva i drugih djelatnosti predstavit će svoje projekte zainteresiranim hrvatskim partnerima. Očekuje se sudjelovanje više od 400 hrvatskih tvrtki partnera.

Uz prezentacije nordijskih tvrtki tijekom sajma održat će se nekoliko seminara te individualni sastanci predstavnika hrvatskih i nordijskih tvrtki.

Partneri nordijskih Dana su ZV, USAID Croatia, Volvo Cars, Patria, Bradmoore i drugi.

Od Nordijskih se danas očekuje da će potaknuti gospodarsku suradnju Hrvatske i nordijskih zemalja, koja je i sada značajna.

Uvoz iz nordijskih zemalja 2004. iznosio je gotovo četiri milijarde kuna, dok je hrvatski izvoz u nordijske zemlje bio 882 milijuna kuna. Neki značajniji nordijski investitori u Hrvatskoj su Carlsberg, Ericsson, ABB te nedavno i tvrtka Rockwool, koja ulaže 80 milijuna eura u tvornicu u Istri.

(Hina) xduk ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙