FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: "Putujuća izložba suvremenih dalmatinsko talijanskih umjetnika"

SPLIT,18. studenoga 2005.(Hina) - U splitskom Muzeju hrvatskiharheoloških spomenika večeras je otvorena "Putujuća izložba suvremenihdalmatinsko talijanskih umjetnika" u organizaciji Zaklade RustiaTraine iz Trsta i uz potporu talijanske Vlade.
SPLIT,18. studenoga 2005.(Hina) - U splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika večeras je otvorena "Putujuća izložba suvremenih dalmatinsko talijanskih umjetnika" u organizaciji Zaklade Rustia Traine iz Trsta i uz potporu talijanske Vlade.

Izložba je organizirana u sklopu inicijative za povezivanjem hrvatske kulture s talijanskom, a već je bila predstavljena u Rimu, Trstu i Zadru. Nakon Splita odlazi u Milano i Pariz gdje će završiti zamišljena putanja te međunarodne putujuće izložbe, kazao je predsjednik tršćanske Zaklade Renzo de'Vidovich.

Splitskoj su publici predstavljena najznačajnija djela šestorice umjetnika, Talijana podrijetlom iz Dalmacije: Tullija Cralija iz Igala, Giuseppea Lallicha i Waldesa Coena iz Splita, Ottavija Missonija iz Dubrovnika te Franca Ziliotta i Seconda Raggija Karuza iz Zadra.

U katalogu izložbe između ostaloga stoji kako je Crali predstavnik "aeroslikarstva" svjetskoga glasa, djelima prisutan u brojnim talijanskim, francuskim i španjolskim muzejima. Lalich je oslikao folklor Morlaka i dubrovačke žene u tradicionalnim odorama te vedute srednje i južne Dalmacije.

Missoni je sa svojim tapiserijama u živim bojama i koloritu dalmatinske nošnje, prisutan u američkim i talijanskim galerijama i muzejima. Raggi Karuz slikar je posebno cijenjen na japanskom dvoru i tokijskim muzejima, a Zilioto svojim apstraktnim slikama svjetla u najsmionijoj europskoj avangardi spaja sjaj sunca i mediteranskih boja. Coen je autor drvenih i brončanih skulptura koje u sjećanje prizivaju djela hrvatskog kiparskog velikana Ivana Rendića i venetsko - dalmatinske kiparske škole.

Renzo de'Vidović naglasio je kako je cilj izložbe "promicanje dalmatinske kulture, odnosno revaloriziranje talijanske komponente prisutne u hrvatskoj, odnosno, dalmatinskoj kulturi, kako bi se ponovno uspostavila stoljetna tradicija prijateljstva među narodima koju su prekinuli na više od pola stoljeća unutarnji ratovi koji su razdirali Europu pretvorivši u neprijatelje narode koji dijele jednu zajedničku kulturnu i povijesnu matricu".

Izložba je popraćena bogatim katalogom na hrvatskom, talijanskom i francuskom jeziku. Otvorena je do 4. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙