FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba iz zbirke Zaklade Generali

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Izložba "Osvajanje prostora" izbečke umjetničke zbirke Zaklade Generali otvorena je večeras uKlovićevim dvorima.
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Izložba "Osvajanje prostora" iz bečke umjetničke zbirke Zaklade Generali otvorena je večeras u Klovićevim dvorima.

Izložba je nastala u suradnji sa zagrebačkim Muzejem suvremene umjetnosti, a kustoski koncept potpisuju Tihomir Milovac (MSU) i ravnateljica Zaklade Generali Sabine Breitwieser.

Spomenutu zbirku karakterizira reprezentativni pregled konceptualne umjetnosti, performansa i medijske umjetnosti 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, povezane s djelima mlađe generacije umjetnika.

U katalogu izložbe uz ostalo se ističe da zbirku Generali odlikuje kontinuitet profesionalizma i kvalitete te da se zbirka usredotočuje na društveno-političke teme koje su za širu publiku "teške".

Naziv izložbe odražava činjenicu da se svi radovi u kolekciji bave prostorom, a sama izložba pokazuje pionirski način na koji su teme poput tijela, arhitekture i medija u socijalnom, medijskom i utopijskom prostoru propitivane.

Zbirka Generali ima oko 1700 djela koje je stvorilo 170 umjetnika, a u posljednje vrijeme dopunjuje se konceptualnim djelima umjetnika iz srednje i istočne Europe. Od prošle godine zbirka posjeduje i djela hrvatskih umjetnika Sanje Iveković i Gorana Trbuljaka.

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Muenchenu i Rotterdamu, a u Klovićevim dvorima ostaje otvorena do 3. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙