FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: izložba "Cimelia Croatica" iz Dubravčićeve zbirke

ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Izložba starih hrvatskih knjiga,knjiga o Hrvatskoj te grafičkih listova i zemljovida od 15. do 20.stoljeća "Cimelia Croatica", iz privatne zbirke Ive Dubravčića, bit ćeotvorena 10. studenoga u Hrvatskom povijesnom muzeju.
ZAGREB, 9. studenoga 2005. (Hina) - Izložba starih hrvatskih knjiga, knjiga o Hrvatskoj te grafičkih listova i zemljovida od 15. do 20. stoljeća "Cimelia Croatica", iz privatne zbirke Ive Dubravčića, bit će otvorena 10. studenoga u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Izložba tematizira bibliofiliju, ljubav prema knjigama kao predmetu sabiranja, a sam naziv dolazi od latinske riječi cimelia, što znači dragocjenost, pojasnio je autor izložbe akademik Josip Bratulić.

Bibliofil Ivo Dubravčić, koji od 1966. živi i radi u Nizozemskoj, sakupio je bogatu zbirku od 700-tinjak starih i vrijednih knjiga, grafičkih listova i zemljovida.

U njegovoj osebujnoj zbirci posebno se ističu Transit sv. Jeronima, tiskan u Senju 1508., zatim djela Ruđera Boškovića, Marka Marulića, Vuka Frankopana, Bartula Kašića, Ivana Lučića, Jana Panoniusa, Fausta Vrančića i drugih.

Riječ je o zbirci rariteta, naglasio je Bratulić i dodao kako su gotovo svi primjerci lijepo uvezani, a dio njih još je u starom orginalnom uvezu s pečatima.

Ivo Dubravčić, rođen u Pitomači 1935., kao stručnjak za vodoprivredu i hidrologiju proputovao je gotovo cijeli svijet, a na tim putovanjima često je navraćao u antikvarijate tražeći knjige, zemljopisne karte, bakropise i bakroreza s prikazima naših ljudi i krajeva.

Dubravčić se prisjetio kako je sve započelo u Hagu 1977., kada je u znamenitom antikvarijatu "Martinus Nijhoff" vidio Marulićevu Juditu iz 1522. Od toga vremena susreti s knjižnim biserima postali su njegov hobi i plemenita zabava, rekao je.

Izložba je u siječnju i veljači bila postavljena u Sveučilišnoj knjižnici u Leidenu, a postavu u Hrvatskom povijesnom muzeju prati bogato ilustrirani katalog.

Autorica likovnog oblikovanja izložbe je Nikolina Jelavić Mitrović, a izložbu će se moći razgledati do 9. siječnja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙