FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić razgovarao s Koehlerom

BERLIN, 18. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesićsastao se u petak u Berlinu s njemačkim kolegom Horstom Koehlerom skojim je razgovarao o početku hrvatskih pregovora s EU, stanju ujugoistočnoj Europi te o ukupnoj političkoj situaciji u Europi.
BERLIN, 18. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić sastao se u petak u Berlinu s njemačkim kolegom Horstom Koehlerom s kojim je razgovarao o početku hrvatskih pregovora s EU, stanju u jugoistočnoj Europi te o ukupnoj političkoj situaciji u Europi.

Hrvatski predsjednik nalazi se u dvodnevnom posjetu Njemačkoj, u okviru kojega će, nakon susreta s njemačkim predsjednikom, sudjelovati na Forumu "Europski identitet - perspektive budućnosti" koji u njemačkome glavnom gradu organizira Zaklada BMW Herbert Quandt.

Mesić i Koehler razgovarali su u petak na ručku što ga je za hrvatskoga gosta pripremio njemački predsjednik.

Kako je izjavio predsjednik Mesić nakon ručka, teme razgovora bile su početak pristupnih pregovora Hrvatske i EU, zatim stanje u regiji s posebnim naglaskom na BiH i Srbiju i Crnu Goru te Kosovo, zatim ukupna situacija u Europi, posebice teškoće u kojima se našla EU nakon neprihvaćanja Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj.

Najveći dio razgovora ipak je posvećen odnosima Hrvatske i Njemačke. Predsjednik Mesić zahvalio je njemačkom kolegi na potpori Njemačke "koja je od prvog dana prepoznala nove realitete na prostoru bivše Jugoslavije", kao i na priznanju Hrvatske i potpori u usvajanju standarda.

Predsjednik Mesić rekao je da ne postoje razlike u stajalištima između Njemačke i Hrvatske o BiH i Srbiji i Crnoj Gori. "Iz razgovora proizlazi da imamo identična mišljenja da BiH postane kompatibilna s EU", rekao je Mesić i u tom smislu naglasio potrebu nadogradnje Daytonskog sporazuma. To je potrebno i zbog "bosanskohercegovačkog cilja da uđe u EU", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik istaknuo i identična mišljenja dvojice sugovornika o Srbiji i Crnoj Gori i Kosovu. Na pitanje novinara o mogućim preporukama njemačkog predsjednika Hrvatskoj u kontekstu pristupa EU, Mesić je odgovorio kako nisu "posebno o tome razgovarali nego o načinu na koji će Njemačka pomoći".

"Hrvatska ne treba humanitarnu pomoć, nego partnere. Hrvatska je zemlja šansi u koju se isplati ulagati", zaključio je Mesić. Hrvatski je predsjednik izrazio žaljenje što njegov njemački kolega nije mogao biti nazočan nedavnom susretu srednjoeuropskih predsjednika u Zagrebu zbog poteškoća sa sastavljanjem njemačke vlade. "Ja sam ga službeno pozvao da uskoro posjeti Hrvatsku i on je sa zadovoljstvom prihvatio poziv", rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik će u petak poslijepodne biti nazočan otvaranju izložbe o arheološkim nalazištima u Istri koja je postavljena u njemačkom glavnom gradu.

U subotu, drugog dana posjeta, hrvatski će predsjednik održati predavanje o europskom identitetu iz perspektive jugoistočne Europe, u sklopu Foruma "Europski identitet - perspektive budućnosti" što ga u Berlinu organizira njemačka zaklada BMW Herbert Quandt.

Boravak predsjednika Mesića u Berlinu završit će u subotu poslijepodne obilaskom spomenika i Muzeja žrtvama holokausta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙