FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Kineski predsjednik Hu Jinato stigao u službeni posjet

BERLIN, 10. studenoga 2005. (Hina) - Njemačko-kineski gospodarskiodnosi u središtu su razgovora koje su u četvrtak počeli u Berlinunjemački predsjednik Horst Koehler i kineski predsjednik Hu Jintao.
BERLIN, 10. studenoga 2005. (Hina) - Njemačko-kineski gospodarski odnosi u središtu su razgovora koje su u četvrtak počeli u Berlinu njemački predsjednik Horst Koehler i kineski predsjednik Hu Jintao.

Hu Jinatao se sastao i s njemačkim gospodarstvenicima a prije toga je objavljeno da je njemačka tvrtka Siemens dogovorila prodaju 60 super-brzih vlakova ICE Kini u vrijednosti od 1 milijarde eura.

Najavljeno je da će jedna od tema razgovora tijekom trodnevnog, prvog službenog posjeta kineskog predsjednika Hua Njemačkoj biti i ukidanje embarga Europske unije na izvoz oružja Kini.

Vođa oporbe u Bundestagu i predsjednik Liberalno demokratske stranke Njemačke (FDP) Guido Westerwelle upozorio je novu kancelarku Angelu Merkel da ostane pri svojem dosadašnjem stajalištu da embargo ne treba ukinuti.

"Nova vlada ne smije nastaviti politiku dosadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera kojemu je sklapanje poslova bilo važnije od pitanja zaštite ljudskih prava", zaključio je Westerwelle.

Hu Jintao će se s dosadašnjim kancelarom Gerhardom Schroederom, koji je tijekom svog mandata šest puta posjetio Kinu, i budućom kancelarkom Angelom Merkel sastati u petak.

Početak posjeta kineskog predsjednika popratili su brojni prosvjedi u organizaciji kineskih građana u egzilu te udruga za zaštitu ljudskih prava.

Trodnevni posjet trebao bi završiti posjetom Duesseldorfu i Ruhrskoj oblasti gdje su kineski gospodarstvenici posebice aktivni u ulaganju u rudarstvo i tešku industriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙