FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 21 sat
ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

SARAJEVO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju navečer u Sarajevo gdje će u ponedjeljak sudjelovati na zasjedanju Igmanske inicijative. Igmansku inicijativu čine tri nevladine organizacije BiH i RH i Srbije i Crne Gore: Forum demokratske alternative iz Sarajeva, Građanski odbor za ljudska prava iz Zagreba i Centar za regionalizam iz Novog Sada. Zasjedanje Igmanske inicijative pod nazivom "Deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma - slijedeći korak suradnje" počeo je u nedjelju popodne razmatranjem zajedničke izjave o budućoj međudržavnoj suradnji BiH, RH i SiCG. Nakon Sarajeva, prema službenoj najavi, hrvatski predsjednik Mesić otputovat će u Tuzlu gdje će mu tamošnje sveučilište u utorak dodijeliti počasni doktorat.

BEOGRAD - U predstojećim pregovorima o statusu Kosova srpska strana neće odustati od zahtjeva da se poštuje suverenitet zemlje, te će tražiti da Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta državne zajednice SCG-a i Republike Srbije dobije "teritorijalni oblik suštinske, najjače autonomije", izjavio je na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, srbijanski premijer Vojislav Koštunica. "Tako se rješava to pitanje u demokratskim državama", kazao je Koštunica, dodajući da je, po pitanju standarda, osnovni zahtjev službenog Beograda da Srbi na Kosovu moraju uživati najelementarnija ljudska prava i slobode, pravo na život i slobodu bez straha.

BEOGRAD - Sabor Srpske pravoslavne crkve izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog "učestalih klevetničkih ispada" kojima se SPC optužuje za skrivanje optuženih za ratne zločine. "Srpskoj pravoslavnoj crkvi se neosnovano i neodgovorno pripisuje da skriva optužene za ratne zločine", priopćio je Sabor SPC-a, a prenosi beogradski dnevnik "Blic" od nedjelje. Sabor SPC je, također, priopćio da sa zabrinutošću prati "šikaniranje pravoslavnih vjernika i serijske napade na imovinu SPC u nekim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine".

PRIŠTINA - Zapovjednik Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) talijanski general Guiseppe Valotto ocijenio je u nedjelju sveukupnu situaciju na Kosovu mirnom. General Valotto je izjavio kako su se mirovne snage na Kosovu spremne suočiti s bilom kakvim izazovom koji bi ugrozio mir u pokrajini. Valotto je u nedjelju u Peći posjetio talijanski kontigent KFOR-a koji je obilježio svoju šestu godišnjicu nazočnosti na Kosovu. Na prigodnoj svečanost bio je i kosovski premijer Bajram Kosumi sa svojih nekoliko ministara.

SKOPLJE - Monsinjor Kiro Stojanov, novi skopski biskup, ustoličen je u nedjelju u katedrali Presvetog srca Isusova u Skoplju na svečanosti kojoj je nazočio velik broj vjernika te nadbiskupi i biskupi katoličkih crkava zemalja u regiji i visoki predstavnici vlasti u Makedoniji, među kojima i predsjednik države Branko Crvenkovski. Odlukom pape Benedikta XVI. za novog skopskog biskupa i apostolskog egzarha vjernika bizanskog obreda u Makedoniji postavljen je monsinjor Kiro Stojanov. Biskupsko ustoličenje je izvršio apostolski nuncij za Makedoniju, BiH i Sloveniju Santos Abril y Castelo, a propovijed održao nadbiskup sarajevski kardinal Vinko Puljić.

BONN - Njemački predsjednik Horst Koehler zauzeo se u nedjelju za "istinsko partnerstvo" između Europe i Amerike, na kraju međunarodne konferencije na kojoj je sudjelovalo nekoliko afričkih predsjednika. "Među našim zemljama postoje odnosi, no još uvijek ne i partnerstvo", ocijenio je Koehler na kraju dvodnevnog skupa "Partnerstvo s Afrikom". Industrijalizirane zemlje moraju "napokon shvatiti da partnerstvo može zaživjeti samo kada poštujete drugoga i kada ga tretirate kao sebi ravnoga", rekao je. Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki ocijenio je da je sastanak održan u blizini Bonna, "dobar početak teške diskusije" a nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, predsjedavajući Afričke unije, pozvao je pak afričke zemlje da uzmu sudbinu u vlastite ruke poštujući "moralne i etičke vrijednosti".

BAKU - Birališta u bivšoj sovjetskoj republici Azerbejdžanu zatvorena su u nedjelju navečer nakon parlamentarnih izbora koji predstavljaju test stabilnosti i demokratizacije zemlje. Azerbejdžanci su glasali kako bi među 1.500 kandidata izabrali 125 zastupnika u parlamentu. Jedan sat prije zatvaranja birališta odaziv je iznosio oko 39,63 posto. Izbori predstavljaju test za vjerodostojnost predsjednika države Ilhama Alijeva, kao i njegove sposobnosti da zadrži stabilnost i osigura demokratizaciju te kavkaske zemlje bogate naftom u koju su strane kompanije uložile milijarde dolara. Glavna oporbena koalicija u Azerbajdžanu Azadlik zatražila je poništenje nedjeljnih parlamentarnih izbora, proglasivši ih "u potpunosti falsificiranim".

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac sazvao je za nedjelju sjednicu francuskog vijeća sigurnosti zbog nemira koji već deset dana potresaju francuska predgrađa. U Vijeću sigurnosti okupljeni su premijer, ministri unutarnjih poslova, obrane i gospodarstva. Vijeće treba usmjeriti i koordinirati politiku za borbu protiv delinkvencije i terorizma. Nemiri u siromašnim predgrađima u kojima uglavnom živi imigrantsko stanovništvo još su se pogoršali u noći između subote i nedjelje s nizom uništenih zgrada i gotovo 1.300 zapaljenih vozila. Uhićeno je više od 300 osoba.

WASHINGTON - Jedanaest osoba je poginulo nakon što je tornado zahvatio američke savezne države Indiana i Kentucky u noći između subote i nedjelje, objavila je informativna tv-mreža CNN. Tornado se obrušio na teren za kampiranje s brojnim montažnim kućama u Evansvillu u Indiani. CCN navodi da je najmanje 11 ljudi poginulo i 160 ranjeno. Lokalne vlasti su navele da će Nacionalna garda pružiti pomoć stanovništvu.

TEHERAN - Iran je u nedjelju službeno zatražio da Njemačke, Francuske i Velike Britanije s Teheranom ponovno otvore pregovore o nuklearnom pitanju, izvijestile su iranske novinske agencije. Čelnik zadužen za iransko nuklearno pitanje Ali Larijani uputio je trojici europskih ministara vanjskih poslova pismo u kojem "inzistira na potrebi pregovaranja", navele su agencije Irna i Mehr. Pregovori između Irana i tri spomenute zemlje EU prekinuti su u kolovozu kada je Islamska Republika jednostrano nastavila s preradom urana i kada je tvrdolinijaš Mahmud Ahmadinedžad postao predsjednik države. Larijani je u pismu pozvao na "racionalne i konstruktivne pregovore u okviru međunarodnih pravila", prenosi agencija Fars.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙