FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

RIM - Djelomični rezultati obdukcije tijela pilota i kopilotkinje koji su poginuli kad se srušio zrakoplov kojim su poletjeli iz Bergama prema Zagrebu, pokazuju da u tijelima nisu pronađeni tragovi alkohola ili drugih sredstava koja bi mogla utjecati na upravljanje zrakoplovom, objavio je u subotu bergamski list. U zrakoplovu hrvatske tvrtke koji je prevozio poštu za DHL i koji se srušio odmah nakon polijetanja s bergamskog uzletišta poginuli su pilot Aleksandar Peičić (61), kopilotkinja Katja Popović (35) i putnica Tatjana Sesek (50). Istraga o uzrocima nesreće nastavlja se.

BANJA LUKA - Tri su osobe smrtno stradale od eksplozije ručne bombe u Bosanskom Novom/Novom Gradu u subotu oko dva sata ujutro, potvrdio je novinarima glasnogovornik banjolučkog Centra javne sigurnosti Rade Mutić. Smrtno su stradali Haris Lojpur i Nada Vejnović iz Bosanskog Novog (Novog Grada) te Danijel Jurić iz Dvora u Hrvatskoj, teške ozljede pretrpjeli su Zoran Đukić i Saša Mirić, dok je malodobna sestra Nade Vejnović zadobila lakše ozljede. Kako naglašava Mutić, do tragedije je došlo zbog "igre s bombom". "Oni su jedni drugima dobacivali bombu dok jednome od njih nije ispala i tako se dogodila tragedija", izjavio je Rade Mutić. Teško ozlijeđeni Đukić i Mirić nalaze se u Kliničko-bolničkom centru Banja Luka, a istraga je u tijeku.

BEOGRAD - Čedomir Jovanović, bivši potpredsjednik srbijanske vlade i bliski suradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, u subotu je u Beogradu osnovao Liberalno-demokratsku partiju, novu stranku na političkoj sceni Srbije. LDP, nova stranka koja se jasno zalaže protiv fašizma i antisemitizma, po dosadašnjim istraživanjima javnoga mišljenja, provedenima prije same osnivačke skupštine, ima oko dva posto podrške birača. Čedomir Jovanović izabran je za prvog stranačkog predsjednika. On je u svom govoru zločin u Srebrenici jasno nazvao genocidom, te se založio da srbijanska politika prizna da su u prošlih 15 godina u ime građana Srbije počinjeni ratni zločini, jer bez tog priznanja nema budućnosti, niti europskog puta Srbije.

BERLIN - Njemački predsjednik Horst Koehler otvorio je u Koenigswinteru kraj Bonna dvodnevnu konferenciju o budućnosti Afrike kojoj prisustvuju brojni državnici iz Afrike i Europe. Konferencija označava početak inicijative "Partnerstvo s Afrikom" pod pokroviteljstvom njemačkog predsjednika kojoj je cilj uspostava "otvorenog dijaloga" između vodećih industrijskih zemlja i afričkih država. Tijekom dvodnevne konferencije bi okupljeni političari, među kojima su predsjednici Južnoafričke Republike i Nigerije, Thabo Mbeki i Olusegun Obasanjo, ekonomisti i novinari iz Europe i Afrike trebali pronaći ključ za efikasniju i uspješniju pomoć u razvoju afričkim zemljama kao i sredstva za podstrek razvoja gospodarstva afričkih zemalja.

MAR DEL PLATA - Trideset i četiri čelnika s američkog kontinenta nastojalo je u subotu umanjiti razlike oko nacrta zone slobodne razmjene koju zastupa Washington, kako bi se izbjegao neuspjeh 4. summita Amerika. Premda je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pred novinarima naglašavao da Zona slobodne razmjene Amerika nije na dnevnom redu, taj plan kontinentalnog zajedničkog tržišta, koji je 1994. predložio SAD, blokirao je usvajanje završne deklaracije nekoliko sati prije zatvaranja summita. Meksiko se nije složio s Brazilom i nastavio je u subotu tražiti u ime tridesetak zemalja da se Zona spomene u završnoj deklaraciji summita. Podvojenost je zasjenila glavnu temu summita: borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti.

MAR DE PLATA - Američki predsjednik George W. Bush u neugodnoj situaciji zbog afere koja je nastala zbog otkrivanja identiteta agentice CIA-e, zatražio je od suradnika da prisustvuju sastancima posvećenim etici i korištenju povjerljivih dokumenata, piše u dokumentu otkrivenom u subotu u Bijeloj kući. Taj je dokument podijeljen novinarima u Mar del Plati, na istoku Argentine, gdje predsjednik Bush prisustvuje summitu Amerika. Ta je odluka prva konkretna mjera koju je Bush poduzeo otkad je Lewis Libby, direktor kabineta američkog zamjenika predsjednika Dicka Cheneyja optužen za krivokletstvo i ometanje pravosuđa u aferi nastaloj zbog otkrivanja identiteta agentice CIA-e.

PARIZ - Kako neredi u siromašnim francuskim predgrađima ne jenjavaju već deveti dan zaredom, francuski dužnosnici sve više vjeruju da krijumčari droge i islamistički militanti koriste frustriranu mladež da izazovu vlasti. Mnogi kojima su izgorjeli automobili, trgovine i škole u to međutim ne vjeruju i za nasilje prije sve okrivljuju nezaposlenost, rasne predrasude i običnu dosadu. Francuski premijer Dominique de Villepin održao je u subotu krizni sastanak s dijelom vlade i zadužio ministra rada da "ubrza" planove za obnovu urbanih sredina koji su već dugo na čekanju.

TRIPOLI - Libijski čelnik Moamer el Gadafi u subotu je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom izrazio zabrinutost zbog nasilja koje već više od tjedan dana potresa pariška predgrađa te mu ponudio pomoć, izvijestila je službena libijska novinska agencija Jana. Pukovnik Gadafi izrazio je "zabrinutost zbog izgreda" koji potresaju pariška predgrađa te istaknuo kako je "Libija spremna pomoći Francuskoj u nadvladavanju ovih događaja" koje smatra "žaljenja vrijednim", prenosi agencija, dodajući kako je francuski predsjednik umirio Gadafija zahvalivši mu na iskazanoj brizi i interesu za incidente.

BERLIN - Član predsjedništva njemačke stranke Zelenih Christian Stroebele podnio je pismeni zahtjev njemačkoj Vladi za objašnjenje pitanja državljanstva pape Benedikta XVI., piše berlinski Tagesspiegel. "Možda Benedikt XVI. više uopće nije Nijemac", misli Stroebele. Time aludira na strogi njemački zakon koji isključuje mogućnost dvostrukog državljanstva i prema kojem njemačku putovnicu gubi svaki njemački državljanin koji primi neko drugo državljanstvo. Njemačka vlada je Stroebeleu odgovorila da Joseph Ratzinger nije sam tražio vatikansko državljanstvo nego da mu je ono pripalo "stupanjem na dužnost pa da prema tome niti nema osnove za oduzimanje njemačkog državljanstva".

JENIN - Dvanaestogodišnji Palestinac kojeg su u četvrtak teško ranili izraelski vojnici, misleći da u rukama ima pravu pušku, a ne plastičnu, podlegao je u subotu ozljedama, izvijestili su izraelski mediji. Ahmad el-Khatib je s teškom ozljedom glave i abdomena u četvrtak nakon ranjavanja prebačen u bolnicu Ramban u Haifi u kritičnom stanju. Ozljede su bile iznimno teške i dječak je umro. Obitelj je odlučila donirati njegove organe, istaknuvši kako se oni mogu presaditi svima kojima je potrebno - i Židovima i Arapima. Izraelska vojska izrazila je žaljenje zbog ovog incidenta, odgovornost prebacujući na naoružane palestinske skupine koje "djeluju u naseljenim područjima, dovodeći na taj način u opasnost i živote civila".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙