FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - HRVATSKA - ZA PETAK, 18. STUDENOGA

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 18. studenoga.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 18. studenoga.

VUKOVAR - Pod motom "Gdje da tražim sina svoga?!" u Vukovaru će se obilježiti 14. godišnjica vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu. U spomen na 18. studenoga 1991., kad je nakon gotovo tromjesečne srpske opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara, brojna državna i druga izaslanstva odat će počast stradalima u obrani Vukovara: izaslanstvo predsjednika Republike, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Cjelodnevni komemorativni program počinje okupljanjem sudionika obilježavanja vukovarske tragedije u krugu Opće bolnice u Vukovaru u 10 sati, a završit će koncertom duhovne glazbe u crkvi sv. Filipa i Jakova. U srpskoj agresiji na Vukovar, po podatcima Opće bolnice, ubijene su 1624 osobe i ranjeno njih 2557.

ZAGREB - Koncert sjećanja "Da se ne zaboravi - Sveto ime Vukovar" održat će se u organizaciji Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa koji će se nazočnima obratiti prigodnim riječima, (Muzej Mimara, 19 sati).

ŠKABRNJA - U Škabrnji će na Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu, kojim se obilježava 14 godina od škabrnjske tragedije, biti služena misa i položeni vijenci na Spomen obilježje masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata. Vijence će položiti izaslanstva hrvatskog predsjednika, Hrvatskog sabora, Vlade, Zadarske županije, udruga iz Domovinskog rata i općine Škabrnja, (10,30 sati). Osamnaestoga studenoga 1991. jugoslavenska vojska i srpske paravojne snage napale su i okupirale Škabrnju i ubile više desetaka civila. Za vrijeme okupacije i tijekom Domovinskog rata stradalo je 86 civila i branitelja Škabrnje.

ZAGREB - Započinje Opća skupština Svjetske akademije znanosti i umjetnosti na temu Budućnost znanja: Evolucijski izazovi 21. stoljeća, a na otvorenju u Hotelu Westin će sudjelovati predsjednik Svjetske akademije Walter Truett Anderson, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, predsjednik HAZU Ivo Šlaus i Janez Potočnik, visoki povjerenik Europske komisije za znanosti i istraživanje. Tijekom Svjetske akademije znanosti i umjetnosti do 20. studenog, kojoj će Hrvatska biti prva zemlja domaćin u jugoistočnoj Europi, održat će se brojna predavanja i radionice, (9 sati). Predavanje u 12 sati u HAZU će održati dr. Janez Potočnik.

ZADAR - U Zadru će biti obilježena 150. godišnjica znanstvene knjižnice Zadar, a središnji je događaj znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati na kojemu će niz znanstvenika govoriti o povijesti i značenju Znanstvene knjižnice Zadar, (9,30 sati). U gradskoj loži bit će postavljena i izložba najznačajnijih zemljopisnih karata iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar, (12,30).

Dežurni urednici:

prijepodne: Milka Ćurković

poslijepodne: Neven Leskovar

navečer: Damir Margetić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙