FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftne dionice podigle europske indekse na najviše razine u tri i pol godine

LONDON,FRANKFURT, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su dosegnule najviše razine u zadnje tri i polgodine, predvođene dobitcima u naftnom sektoru pod utjecajem rastacijena nafte na 58 dolara po barelu s njezine najniže razine u četirimjeseca.
LONDON,FRANKFURT, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su dosegnule najviše razine u zadnje tri i pol godine, predvođene dobitcima u naftnom sektoru pod utjecajem rasta cijena nafte na 58 dolara po barelu s njezine najniže razine u četiri mjeseca.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,14 posto, na 5.472 bodova. Frankfurtski DAX bio je na manjem dobitku, nekih 0,07 posto, dosegnuvši 5.094 bodova.

Od najvećih dobitnika u europskom sektoru nafte i plina, čije su dionice u prosjeku ojačale 1,6 posto, izdvaja se francuski Total s rastom cijena dionica od 1,9 posto.

Cijene sirove nafte na američkom tržištu porasle su za 0,8 posto uslijed prognozi hladnijeg vremena u SAD-u. No naftni analitičari i dalje vjeruju da će rastuće američke zalihe sirove nafte i općenito blago vrijeme pritiskati cijene.

Dionice British Petroleuma dobile su na vrijednosti 1,3 posto, a ojačale su i dionice Royal Dutch/Shella unatoč napisima u financijskom listu Financial Timesu da su njihovi nigerijski projekti za ukapljeni prirodni plin suočeni s odgodama.

Španjolski energetski div Endesa zabilježio je rast cijena dionica od 2,2 posto nakon što je jedan neimenovani izvor kazao da europska povjerenica za konkurentnosti Neelie Kroes drži da kompanija nije dokazala "izvanredne okolnosti" dok je obrazlagala da bi Europska komisija trebala izvršiti reviziju ponude o preuzimanju od Gas Naturala.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,28 posto, na 14.116 bodova, uslijed dobitonosnih prodaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙