FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati:
ZAGREB, 29. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati:

WASHINGTON/NEW YORK - Zagrebačka INGRA jedna je od tvrtki navedenih u izvješću UN-ova povjerenstva da su plaćale ilegalne provizije iračkom režimu za poslovanje u Iraku u okviru programa "Nafta za hranu". Prema izvješću UN-ova povjerenastva koje je vodio Paul Volcker, bivši predsjednik Američke središnje banke, više od 2.200 tvrtki je protuzakonito isplatilo 1,8 milijardi dolara bivšem režimu Saddama Husseina manipulirajući programom Ujedinjenih naroda za Irak "Nafta za hranu" vrijednim 64 milijarde dolara. Zagrebačka INGRA se također našla na popisu tvrtki koje su plaćale protuzakonite provizije, u dijelu izvješća koje se odnosi na isporuke humanitarnih roba. Navedene su tvrtke INGRA Co. Middle East koja je Iraku među ostalim prodavala dijelove za klima uređaje i dizala, te INGRA Italia S.R.L. koja je trgovala opremom za vodovod i transformatorima. Prema izvješću kod prve tvrtke radilo se o ugovoru od 519.328 dolara za koji je plaćena protuzakonita provizija od preko 47.000 dolara, a u slučaju druge vrijednost ugovora je bila 225.373 dolara, a provizija preko 20.000 dolara. Istražno povjerenstvo je navelo kako je prije objavljivanja popisa pokušalo obavijestiti INGRA-u da ima dokaze da je plaćala protuzakonite provizije zatraživši objašnjenje i podatke, ali da tvrtka nije odgovorila.

WASHINGTON - Predstojnik ureda američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, Lewis Libby optužen je u petak za ometanje istrage, davanje lažnih izjava i krivokletstvo u slučaju odavanja imena tajne agentice CIA-e. Optužnica, koja je veliki udarac za Bijelu kuću, rezultat je dvogodišnje istrage posebnog tužitelja Patricka Fitzgeralda o tome je li neki dužnosnik Bijele kuće namjerno odao novinarima identitet tajne agentice CIA-e Valerie Plame. Libby (55), najvažniji suradnik potpredsjednika Cheneya, odmah je podnio ostavku koju je Cheney prihvatio, javili su američki mediji. Drugi visoki dužnosnik Bijele kuće Karl Rove, glavni savjetnik predsjednika Georgea W. Busha, nije u petak optužen, ali je ostao pod istragom u ovoj aferi.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države uputile su u petak poziv trojici UN-ovih istražitelja za ljudska prava da posjete zatvor Guantanamo u kojem su većinom zatočeni Talibani zarobljeni tijekom američke intervencije u Afganistanu. Aktivisti za ljudska prava posljednjih godina često su kritizirali SAD zbog nehumanog postupanja prema zatočenicima u Guantanamu. Najnovije kritike na račun SAD upućene su prije nekoliko tjedana nakon što se saznalo da su zatočenici koji su štrajkali glađu bili prisilno hranjeni. Američko ministarstvo obrane, pod čijom je nadležnošću zatvor u Guantanamu, ustrajno odbacuje optužbe o mučenju zatočenika. Pentagon ističe da nema što skrivati i da će se u to moći uvjeriti UN-ovi istražitelji.

WASHINGTON - Čelnik ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat je izjavio u petak da je zadovoljan svojim razgovorom s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, usmjerenim na "smanjenje izolacije" sjevernog dijela Cipra. "Želimo riješiti ciparski problem, želimo ujediniti naš otok. Ukidanje izolacije sjevernog dijela dovest će do ujedinjenja, do rješenja", dodao je čelnik Turske republike sjeverni Cipar (RTCN) kojeg priznaje jedino Turska.

BEJRUT - Šef Hezbolaha Hasan Nasralah tražio je u petak hitan sastanak Arapske lige kako bi se razgovaralo o izvješću UN-ovog povjerenstva o ubojstvu Rafika Haririja i kako Libanon ne bi bio stavljen pod međunarodnu nadzor. Izvješće šefa UN-ovog povjerenstva Detleva Mehlisa sumnjiči visoke dužnosnike sirijskih službi sigurnosti da su organizirali taj atentat u koordinaciji s bivšim dužnosnicima libanonskih službi sigurnosti.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je u petak izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada koji je pozvao na "brisanje Izraela s karte Svijeta". "Vijeće sigurnosti osuđuje izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada o Izraelu", navodi se u priopćenju kojeg je pročitao sadašnji predsjednik Vijeća rumunjski veleposlanik Mihnea Motoc.

PARIZ - Izraelski zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Silvan Shalom, kojeg je u petak primio francuski ministar unutrašnjih poslova Nicolasa Sarkozy, ocijenio je da je Francuska u Europi "inspiratorica" borbe protiv antisemitizma, navelo je ministarstvo u Parizu. Silvan Shalom je "zahvalio Sarkozyju na akciji od 2002. u pogledu borbe protiv antisemitizma. Francuski ministar je rekao svom sugovorniku da se broj antisemitskih izgreda smanjio "za više od 51 posto" od početka godine i da je uhićeno 54 počinitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙