FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD optužile još pet zatočenika Guantanama

WASHINGTON, 8. studenog 2005. (Reuters) - Petorica stranacaosumnjičenih za terorizam, koji su zatočeni u američkoj vojnoj baziGuantanamo na Kubi, optuženi su za ratne zločine i bit će izvedenipred vojni sud, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane SAD.
WASHINGTON, 8. studenog 2005. (Reuters) - Petorica stranaca osumnjičenih za terorizam, koji su zatočeni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, optuženi su za ratne zločine i bit će izvedeni pred vojni sud, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane SAD.

Broj zatočenika Guantanama protiv kojih je do sada podignuta optužnica time se povećao na devet, od oko 500 koliko ih je zatočeno u toj mornaričkoj bazi, većina nakon uhićenja u Afganistanu prije više od tri godine.

Dvojica od petorice "neprijateljskih boraca" koji su dobili optužnice su iz Saudijske Arabije, a ostali iz Alžira, Etiopije i Kanade. Optužbe ih terete u rasponu od ubojstava do napada na civile, objavio je Pentagon.

Još nije određen datum početka suđenje petorici pred američkim vojnim komisijama, za koje kritičari navode da ne pružaju ista prava optuženima kao civilni sudovi.

Zatvor u bazi Guantanamo otvoren je u siječnju 2002., samo nekoliko mjeseci nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙