FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amerikanci pozvali UN-ove istražitelje da posjete zatvor u Guantanamu

WASHINGTON, 29. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene AmeričkeDržave uputile su u petak poziv trojici UN-ovih istražitelja zaljudska prava da posjete zatvor Guantanamo u kojem su većinom zatočeniTalibani zarobljeni tijekom američke intervencije u Afganistanu.
WASHINGTON, 29. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Američke Države uputile su u petak poziv trojici UN-ovih istražitelja za ljudska prava da posjete zatvor Guantanamo u kojem su većinom zatočeni Talibani zarobljeni tijekom američke intervencije u Afganistanu.

Aktivisti za ljudska prava posljednjih godina često su kritizirali SAD zbog nehumanog postupanja prema zatočenicima u Guantanamu. Najnovije kritike na račun SAD upućene su prije nekoliko tjedana nakon što se saznalo da su zatočenici koji su štrajkali glađu bili prisilno hranjeni.

Američko ministarstvo obrane, pod čijom je nadležnošću zatvor u Guantanamu, ustrajno odbacuje optužbe o mučenju zatočenika. Pentagon ističe da nema što skrivati i da će se u to moći uvjeriti UN-ovi istražitelji.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da je poziv da posjete Guantanamo upućen Austrijancu Manfredu Nowaku, Pakistanki Asmi Jahangir i Alžirki Leili Zerrougui. Manfred Nowak se bavi pitanjima mučenja u zatvorskim sustavima, a Asma Jahangir je stručnjakinja za vjerske slobode.

UN-ovi istražitelji moći će razgovarati o položaju zatočenika sa zapovjednicima zatvora u Guantanamu. Također, biti će im dopušteno da promatraju zatvorenike za vrijeme dok se rekreiraju ili mole. No, neće moći iz prve ruke doznati što zatvorenici misle o uvjetima zatočeništva u Guantanamu. Naime, istražiteljima nije dozvoljeno da izravno komuniciraju sa zatvorenicima. Pentagon ističe kako pravo na to ima jedino Međunarodni Crveni križ.

Zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi otvoren je 2002. godine. U njemu je trenutno zatočeno 505 ljudi, a većina od njih zarobljena je tijekom američke intervencije u Afganistanu. Radi se uglavnom o Talibanima i osobama za koje se sumnja da su povezane s terorističkom organizacijom al-Qaidaom. Američke vlasti zatvorenike smatraju "neprijateljskim borcima", a ne ratnim zarobljenicima. Stoga im uskraćuju prava koja po Ženevskoj konvenciji pripadaju ratnim zarobljenicima. Dosad je optužnica podignuta protiv samo četvorice zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙