FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč domaćin međunarodne konferencije o islamu

BEČ, 13. studenog 2005. (Hina) - U bečkom Hofburgu u ponedjeljakpočinje dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Islam upluralističkom svijetu" na kojoj će sudjelovati veliki broj političarai uglednika iz teološkog života, kao i znanstvenika i teoretičara izAustrije i svijeta.
BEČ, 13. studenog 2005. (Hina) - U bečkom Hofburgu u ponedjeljak počinje dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Islam u pluralističkom svijetu" na kojoj će sudjelovati veliki broj političara i uglednika iz teološkog života, kao i znanstvenika i teoretičara iz Austrije i svijeta.

"Odnosi između muslimanskog i nemuslimanskog svijeta obilježavaju javne i privatne rasprave u globalnom svijetu, u kojemu se povećavaju dodirne točke između kultura i civilizacjia. Istodobno raste nepovjerenje i nasilje u svijetu kao i u Europi, gdje građani muslimanske vjere traže mjesto koje zaslužuju u društvu", kazala je uoči konferencije austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

"Bečka konferencija trebala bi osnažiti međusobno povjerenje, razumijevanje, dijalog i suradnju između kultura i vjera", istaknula je Plassnik.

Konferencija će okupiti visoke državne dužnosnike, među kojima i afganistanskog i iračkog predsjednika Hamida Karzaija i Jalala Talabanija, bivšeg predsjednika Irana Mohammada Khatamija, posebnoga izaslanika glavnog tajnika UN-a Lakhdarija Brahimija, iransku dobnitnicu Nobelove nagrade za 2003. Shirin Ebadi, glavnoga tajnika Organizacije islamske konferencije (OIC) Ekmeleddinija Ihsanoglua, zatim predsjednika Fondacije Appeal of Conscience iz New Yorka, istanbulskog patrijarha Bartholomaiosa I. te bečkoga nadbiskupa, kardinala Christopha Schoenborna i druge.

Konferenciju će otvoriti austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik i austrijski predsjednik Heinz Fischer. Neke teme u raspravi bit će "Pluralizam u muslimanskom svijetu - sličnosti i različitosti", "Islam i uloga individualca u društvu", "Kako organizirati koegzistenciju: muslimani u zapadnom svijetu i kršćani u muslimanskom svijetu" te "Kultura - sukob, dijalog".

Organizator toga trodnevnog skupa je austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s austrijskim Društvom za orijentalistiku Hammer-Purgstall.

Austrijski novinski komentatori konferenciju, koja s radom počinje u ponedjeljak poslijepodne, ocjenjuju kao izuzetnu prigodu za daljnju izgradnju mostova između Europe i islamskog svijeta, posebno u svjetlu činjenice da Austrija od 1. siječnja 2006. godine preuzima predsjedanje Europskom unijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙