FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAT postao punopravni član IRG-a, promatrač ERG-a

ZAGREB, 18. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska agencija zatelekomunikacije (HAT) postala je punopravnom članicom IndependentRegulators Group (IRG), a dobila je i status promatrača u EuropeanRegulators Group (ERG), objavili su danas iz HAT-a.
ZAGREB, 18. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) postala je punopravnom članicom Independent Regulators Group (IRG), a dobila je i status promatrača u European Regulators Group (ERG), objavili su danas iz HAT-a.

Status promatrača ERG-a dobiven je nakon što je određen datum početka predpristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a HAT je time dobio pravo sudjelovanja u radu stručnih skupina koje se bave odredenim problemima, kao što su nova generacija mreže, broadband, VOIP, Voice over Broadband (VOB), te mnogim drugim temama. Status promatrača omogućava i pristup bazama podataka.

Plenarna sjednica ERG-a održat će se u Bruxellesu 24. i 25. studenoga, a na njoj će sudjelovati i predsjednik Vijeća Agencije Gašper Gaćina.

Članice ERG-a, osnovanog u svibnju 2002. godine, su nacionalni regulatori (NRA) za elektroničke komunikacije i mreže iz trideset tri europske zemlje, odnosno dvadeset pet zemalja članica Europske unije, četiri članice EFTA-e (Švicarska, Norveška, Island i Liechtenstein) i tri zemlje sa statusom pregovarača za ulazak u Europsku uniju (Bugarska, Rumunjska i Turska).

ERG je neovisno tijelo koje ima savjetodavnu ulogu Europskoj komisiji, pruža potporu na području regulatornih okvira za elektroničke komunikacije i mreže.

IRG, ustanovljen 1997. godine, predstavlja pak neformalnu skupinu europskih nacionalnih telekomunikacijskih regulatora s ciljem da medusobno razmjenjuju iskustva od zajedničkog interesa članica.

Europski regulatori dakle djeluju kroz te dvije instituacije, ERG i IRG, a temeljna razlika izmedu njih jest da su članice IRG-a ograničene isključivo na suradnju međusobno i isključena je suradnja s Europskom komisijom, navode iz HAT-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙