FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati
ZAGREB, 7. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izvijestio je danas da će u petak za cijelu Hrvatsku, osim u području oko našičkog i ribnjaka Grudnjak, prestati zabrana držanja peradi na otvorenom, uz uvjet da je ograđena u dvorištu. U krugu od 20 kilometara od našičkog i ribnjaka Grudnjak gdje je 21. listopada dokazan virus ptičje gripe, i dalje vrijedi Naredba držanja peradi u zatvorenom prostoru. Na tom području dopušta se nabava jednodnevnih pilića koji se također moraju držati u zatvorenom, rekao je ministar Čobanković na konferenciji za novinare.

IVANEC - Osamnaest radnika ivanečke tvornice alatnih strojeva u stečaju "Itas" jutros su počeli štrajk glađu koji, kažu, neće prekinuti dok tvornica ne dobije struju i Vlada otkupi većinski paket dionica. Od HEP-a traže da im uključi struju kako bi mogli nastaviti proizvodnju, a od Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju da otkupe većinski paket dionica poduzeća. Podsjećaju da je Vlada tako već postupila u slučaju "Valpovke". U "Itasu" radi oko 200 radnika, koji će svakodnevnim dolascima u tvornicu davati potporu onima koji štrajkaju. Ova jedina hrvatska tvornica alatnih strojeva nedavno je otišla u stečaj zbog prezaduženosti, a radnici plaću nisu dobili više od pola godine.

ZAGREB - Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor danas je održana sjednica Savjeta za mlade hrvatske Vlade, priopćeno je danas iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. Potpredsjednica Kosor izvijestila je članove Savjeta kako je Vlada prihvatila Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Savjeta za mlade kojima je mandat članova Savjeta produžen s jedne na tri godine, a što ima za cilj povećanje učinkovitost rada Savjeta. Kosor je rekla da je kao predsjednica Savjeta već uputila zahtjeve resornim tijelima za dostavu prijedloga za imenovanje svojih članova u Savjetu, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Sindikati javnih službi ne pristaju na Vladin prijedlog o povećanju osnovice za plaće u idućoj godini za tri posto i spremni su pregovarati samo o osam postotnom povećanju, koliko su ove godine rasle plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare sindikalnog pregovaračkog tima. Pregovori Vlade i sindikata javnih službi prekinuti su 31. listopada, jer sindikati ne pristaju na tako mali rast plaća koje već zaostaju 18,6 posto za plaćama u gospodarstvu. Vlada tijekom pregovora nije prihvatila ni sindikalni prijedlog o povećanju ostalih materijalnih prava - božićnice i regresa sa sadašnjih 1.000 na 2.000 kuna, te dara za djecu sa 400 na 600 kuna.

ZAGREB - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja zatražio je danas da Hrvatski sabor do kraja godine usvoji Zakon o humanitarnom razminiranju. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pozvao je Vladu da ispuni obećanje i uputi zakonski prijedlog u saborsku proceduru, kako bi se našao na dnevnom redu iduće sjednice Sabora. Matijašević je na konferenciji za novinare također zatražio da Vlada u državnom proračunu za iduću godinu izdvoji znatno veća sredstva za razminiranje, jer ove je godine umjesto 600 milijuna kuna, koliko je predviđeno Nacionalnim planom razminiranja, osigurano tek 300 milijuna.

ZAGREB - Hrvatski sindikat telekomunikacija kritizirao je danas odluke Agencije za telekomunikacije o smanjenju cijene najma lokalne petlje sa 77 na 52,14 kuna i neprihvaćanju novih povoljnih tarifnih paketa za male i srednje poduzetnike. Sindikat u priopćenju ocjenjuje da su odluke Agencije "političke prirode", te da su donesene pod pritiskom EU-a koji želi brzu liberalizaciju nepokretnih komunikacija uz stalno smanjenje udjela T-HT-a na telekomunikacijskom tržištu. Obje odluke su u korist novih operatera, dok se interes korisnika stavlja u drugi plan ne dopuštajući T-HT-u uvođenje povoljnijih korisničkih paketa, tvrdi se u priopćenju.

ZAGREB - Tajnik SDP-a Igor Dragovan najavio je danas da bi se izborna konvencija sinjskoga SDP-a mogla ponoviti kako bi se otklonile sumnje u neispravnost izbora novog predsjednika. "SDP ima snage i odgovornosti da otkloni sve sumnje što su se pojavile nakon izborne konvencije u Sinju glede njezine regularnosti", rekao je Dragovan zamoljen da izrazi stajalište stranke pošto su mediji objavili da je dosadašnji predsjednik sinjskoga SDP-a Velibor Milošević krivotvorio dva glasačka listića koja su mu donijela novu izbornu pobjedu. Činjenicu da su događaje u Šibeniku i Sinju mediji protumačili kao podjelu SDP-ovaca na socijaldemokrate i komuniste, Dragovan tumači kao iskonstruiranu priču koja nema veze sa stvarnim stanjem.

ZAGREB - Na današnjem sastanku predstavnika udruga i Vijeća romske nacionalne manjine grada Zagreba predstavnici udruga odbili su izvješće Vijeća, izrazivši nezadovoljstvo njegovim radom kao i odnosom grada, države i društva prema njima. Kako je istaknuto na povremeno burnu sastanku, Vijeće, grad Zagreb i država ne bave se bitnim pitanjima gotovo 15 tisuća pripadnika romske zajednice u Zagrebu. U svojem izvješću Vijeće, koje je predstavljao predsjednik Nazif Mehmedi, ističe kako je suradnja s udrugama slaba te da je ono "otvoreno za sve oblike suradnje". Velik broj udruga, od kojih su mnoge samo na papiru, stvara dojam razjedinjenosti Roma, objasnio je Mehmedi.

OSIJEK - Drugi međunarodni simpozij "Koridor 5c, kao euroregionalna poveznica na prometnom pravcu Baltik - srednja Europa - Jadran", koji će se 11. i 12. studenog održati u Osijeku, okupit će 45 sudionika, od kojih 15 iz inozemstva, izvijestio je danas Organizacijski i Programsko-znanstveni odbor skupa. Predsjednica Organizacijskog odbora Anka Mašek kazala je na konferenciji za novinare kako se skupom nastoji potaknuti znanstvenike i stručnjake da iznesu svoja mišljenja o izgradnji cestovnog i željezničkog dijela koridora 5c (Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče). Osim domaćih na skupu će sudjelovati znanstvenici i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Italije, Madžarske, Poljske, Srbije i Crne Gore.

ZAGREB - Knjiga Mate Granića, bivšeg hrvatskog ministra vanjskih poslova s najduljim stažom, pod naslovom "Vanjski poslovi, Iza kulisa politike" koja po njegovim riječima treba pridonijeti boljem razumijevanju procesa stvaranja moderne hrvatske države, predstavljena je danas u Novinarskom domu . "Želio sam napisati knjigu koja će pomoći u razumijevanju političkih procesa, događaja i osoba 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom ovog stoljeća u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije. Posebnu sam pažnju posvetio ulozi međunarodne zajednice i vodećih svjetskih ličnosti, međunarodnih posrednika, u mirovnim naporima da se zaustavi rat i uspostavi mir u Hrvatskoj i BiH", rekao je Granić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙