FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba slikara Mile Nekića

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Najnoviji slikarski ciklus "Tena"Mile Nekića, osječkog slikara i dugogodišnjeg emigranta otvorena jevečeras u Muzeju Mimara.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Najnoviji slikarski ciklus "Tena" Mile Nekića, osječkog slikara i dugogodišnjeg emigranta otvorena je večeras u Muzeju Mimara.

Suorganizatori izložbe su Hrvatska matica iseljenika, Udruga hrvatskih povratnika te Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Osijeka.

Nekić je kao politički emigrant u Australiji proveo devet godina u zatvoru pod optužbom da je planirao terorističke akcije.

Autor izložbe likovni kritičar Darko Glavan rekao je da se Mile Nekić nakon povratka u domovinu 1991. hrvatskoj likovnoj javnosti predstavio prije osam godina na izložbi hrvatskih umjetnika iz dijaspore koja je bila organizirana u Klovićevim dvorima.

Govoreći o zadnjih 15 godina Nekićevog stvaralaštva koje je Glavan mogao pratiti napomenuo je da je to respektabilan opus s velikim preobrazbama koji u sebi nosi i autorove jake osobne doživljaje.

Vrlo je jasna njegova izražajnost, najprije kroz figuralnost. Inspiriran je kataklizmom Domovinskog rata i naposljetku, svrstava se među apstraktne ekspresioniste i pop-art umjetnike.

Unatoč tome, Mile Nekić ovim se ciklusom fokusirao na lokalno djelujući u okviru osječke likovne scene, jedne od najkozmopolitskijih u Hrvatskoj, rekao je Glavan.

O djelu Mile Nekića govorio je Branimir Kusik, likovni kritičar iz Osijeka, ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić, Tomislav Sunić u ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, a izložbu je otvorio Nenad Zakarija u ime Hrvatske matice iseljenika.

Mile Nekić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom publike zahvalivši organizatorima na izložbi.

Rođen je 1947. u Tompojevcima kod Vukovara. Od 1969. do 1991. živio je u Australiji. Diplomirao je 1988. na Odsjeku likovnih umjetnosti East Sydney Technical Collegea. Od povratka u Hrvatsku Nekić djeluje u Osijeku kao jedan od najaktivnijih umjetnika tamošnje likovne scene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙