FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hotelijeri pozdravili traženje premijera Sanadera za turizam

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska udruga hotelijera irestoratera (HUH) pozdravila je danas na otvorenju svog IX. kongresa uZagrebu traženje premijera Ive Sanadera da se turizam uvrsti u stavkuizvoza, smatrajući da bi konačno davanje turizmu statusa izvoznika uznatnoj mjeri poboljšalo uvjete i rezultate ne samo poslovanjahotelijera nego turizma u cjelini.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska udruga hotelijera i restoratera (HUH) pozdravila je danas na otvorenju svog IX. kongresa u Zagrebu traženje premijera Ive Sanadera da se turizam uvrsti u stavku izvoza, smatrajući da bi konačno davanje turizmu statusa izvoznika u znatnoj mjeri poboljšalo uvjete i rezultate ne samo poslovanja hotelijera nego turizma u cjelini.

Predsjednik Skupštine HUH-a Anđelko Leko u uvodnom se govoru na otvaranju dvodnevnog kongresa te udruge i zahvalio na takvom traženju, izrazivši nadu da će premijer u tome ustrajati.

Premijer Sanader jučer je na savjetovanju ekonomista u Opatiji istaknuo da je vrijeme da se turizam uključi u stavku izvoza. Kazao je da bi uključivanje turizma, od kojega se ove godine očekuje prihod od 7,5 milijardi eura, u izvoz značilo i drugačiji odnos uvoza i izvoza, da bi izvoz možda bio i za 50 posto, možda i do 70 posto veći.

Leko je u ime HUH-a na otvaranju kongresa kazao i da su hotelijeri iznenađeni što je prijedlog zakona o turističkom zemljištu Vlada poslala u saborsku proceduru, a da u vezi toga hotelijere nitko nije ništa pitao. O tome je bilo nužno hotelijere bar konzultirati, dodao je, kazavši da će se o svemu tome još morati razgovarati.

Za rezultata ovogodišnje sezone Leko je rekao da su za hotelijere odlični u fizičkom smislu, u broju odnosno porastu noćenja, ali da nisu baš zadovoljni financijskim efektima, koji su lošiji od fizičkih te su kod nekih hotelijera 'na nuli', a kod nekih u gubitku.

Na otvaranju kongresa HUH i HGK potpisali su Ugovor o suradnji, pri čemu je predsjednik HGK Nadan Vidošević naglasio da je od davanja turizmu statusa izvoznika još važnije pitanje tretmana turističke industrije u Hrvatskoj, tj. što treba još napraviti da bi turizam doista bio izvozna grana.

Glavni direktor HTZ-a Niko Bulić, govoreći o trendovima na turističkom tržištu Europe, naglasio je da su trendovi porast i ponude i potražnje, kao i da se turisti kao potrošači bitno mijenjaju, postajući sve samostalniji i izbirljiviji u odabiru odredišta za odmor. Osim što povoljnije cijene traže i raznolikost usluga.

Stoga se mora razvijati kvalitetu i mijenjati strukturu proizvoda, prije svega u smještajnom dijelu, ali i u pratećem dijelu koja nije osnovna usluga nego njena nadogradnja. Ključno je u daljem razvoju hrvatskog turizma i hoćemo li rast, koji je, kaže Bulić, još definitivno pred nama, znati držati u okviru kontroliranog održivog razvoja.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙