FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski sudac Fausto Pocar novi predsjednik ICTY-a

DEN HAAG/ZAGREB, 17. studenoga 2005.(Hina) - Talijanski sudac FaustoPocar u četvrtak je izabran za predsjednika Međunarodnog kaznenog sudaza bivšu Jugoslaviju (ICTY), naslijedivši na tom mjestu suca TheodoraMerona iz SAD-a, koji je sudom predsjedavao u protekle četiri godine.
DEN HAAG/ZAGREB, 17. studenoga 2005.(Hina) - Talijanski sudac Fausto Pocar u četvrtak je izabran za predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), naslijedivši na tom mjestu suca Theodora Merona iz SAD-a, koji je sudom predsjedavao u protekle četiri godine.

"Stalni suci ICTY-a na izvanrednoj plenarnoj sjednici izabrali su suca Fausta Pocara za predsjednika, a suca Kevina Parkera (Australija) za potpredsjednika suda na razdoblje od dvije godine", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Sudac Pocar, dosadašnji potpredsjednik Haškog suda, rođen je 1939. godine u Milanu. Profesor je međunarodnog prava na Milanskom sveučilištu, a predavao je i na Akademiji za međunarodno pravo u Den Haagu. Predsjedavao je Komisijom UN-a za ljudska prava, te obnašao dužnost posebnog predstavnika Visokog povjernika UN-a za ljudska prava za Čečeniju i Rusiju.

Stalni sudac ICTY-a je od godine 2000., a bio je sudac Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR).

Novoizabrani potpredsjednik Kevin Parker, rođen godine 1937. u gradu Kalgoorlie-Boulderu u Zapadnoj Australiji, a bio je glavni tužitelj i sudac Vrhovnog suda te australske federalne države.

Stalnim sucem ICTY-a postao je u prosincu 2003.

Svečanim polaganjem prisege suca Bakone Justice Molotoa iz Južnoafričke Republike i uvođenjem belgijske sutkinje Christine Van den Wyngaert iz statusa povremene (ad litem) u status stalne sutkinje, u Haškom sudu danas je obilježen početak novog četvorogodišnjeg mandata njegovih 14 stalnih sudaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙