FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči podatka o inflaciji dolar blago oslabio

LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave podatka oinflaciji u SAD-u tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima blagoje oslabio prema euru i jenu, no zadržao se blizu najviših razinapostignutih u zadnje otprilike dvije godine.
LONDON, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave podatka o inflaciji u SAD-u tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima blago je oslabio prema euru i jenu, no zadržao se blizu najviših razina postignutih u zadnje otprilike dvije godine.

Do podneva je tečaj dolara oslabio oko pola posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,1725 dolara. U odnosu na jen spustio se nekih 0,08 posto, na 119,16 jena.

Britanska funta istodobno je ojačala 0,2 posto, na 1,7348 dolara. Švicarski franak dobio je 0,3 posto na vrijednosti, te se dolarom trguje po 1,3178 franaka.

Tečaj dolara dosegnuo je najviše razine prema euru u zadnje dvije godine te prema jenu u proteklih 27 mjeseci uoči govora Bena Bernankea pred odborom američkog senata za bankarstvo u utorak. Budući nasljednik Alana Greenspana na čelu američke središnje banke ojačao je uvjerenje tržišnih sudionika da će Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa i kad on preuzme čelnu poziciju.

No, špekulatori i ulagači krenuli su nakon toga u dobitonosne prodaje, budući je dolar od rujna dobio oko 7,5 posto na vrijednosti prema euru te oko 9 posto prema jenu.

"Nema promjene raspoloženja prema dolaru. Neki na tržištu očekivali su da Bernanke bude mrvicu izravniji oko ciljanja inflacije te oprezniji u pogledu te perspektive no to nije promijenilo trend jačanja dolara", ustvrdio je Michael Klawitter, valutni strateg pri West LB u Duesseldorfu. "Tehnička slika ne pogoduje euru", dodao je.

U fokusu trgovaca je važna tehnička razina za euro od 1,1590 dolara, što je prvo veliko povlačenje njegova tečaja nakon trenda rasta bilježenog od 2000. do 31. prosinca 2004.

Dolar je ostvario koristi i zbog toga što američke korporacije povlače dobiti iz inozemstva kako bi ostvarile porezne olakšice koje istječu krajem ove godine, dok ujedno više kamatne stope na američku imovinu privlače interes inozemnih ulagača za američke obveznice i valutu.

Ulagači očekuju najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u mjerenoj potrošačkim cijenama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙