FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lađević: Položaj Srba u Hrvatskoj lošiji od onog Hrvata u Vojvodini

SUBOTICA, 4. studenog 2005. (Hina) - Tajnik Savjeta Vlade Srbije zanacionalne manjine Petar Lađević izjavio je novosadskom "Dnevniku" odpetka da Srbi u Hrvatskoj žive u mnogo težim uvjetima od Hrvata uVojvodini.
SUBOTICA, 4. studenog 2005. (Hina) - Tajnik Savjeta Vlade Srbije za nacionalne manjine Petar Lađević izjavio je novosadskom "Dnevniku" od petka da Srbi u Hrvatskoj žive u mnogo težim uvjetima od Hrvata u Vojvodini.

"Ne bih licitirao oko toga tko kakva prava uživa, pošto mi se to čini neukusnim. Svima je, naime, jasno da Srbi u Hrvatskoj žive u mnogo težim uvjetima od Hrvata u Vojvodini. To se ne može usporediti", izjavio je među ostalim Lađević govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske te položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. On, međutim, nije iznio nikakve konkretne primjere ili podatke za svoju tvrdnju.

Osvrćući se na Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini, koju je 25. listopada objavio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Lađević je rekao da dokument "ne počiva na činjenicama", kao i da on "ne oslikava ono što hrvatska zajednica u Vojvodini i Srbiji stvarno uživa", te da se svi navodi mogu argumentirano pobiti.

"To je pokušaj da se skrene pozornost na političko djelovanje te stranke, jer su sastavljači deklaracije samo jedna od političkih snaga unutar hrvatske zajednice. To nije stajalište većine Hrvata u Vojvodini i zato mu ne treba pridavati preveliku pažnju", naveo je tajnik Savjeta za "Dnevnik".

On je dodao da je drugo pitanje da li Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na ovaj način kandidira ovu temu za skorašnje razgovore srbijanskog i hrvatskog premijera Vojislava Koštunice i Ive Sanadera.

"Sigurno je, međutim, da ta stranka neće sastavljati dnevni red sastanka u Zagrebu", istaknuo je kako prenosi list Petar Lađević.

Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić najavio je, nakon sjednice Savjeta ministara, vlade državne zajednice, održane sredinom tjedna u Beogradu, da će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima hrvatske manjine na kojem će biti riječi o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u Vojvodini i problemima koje ta manjina ima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙