FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Broj od 2.000 poginulih u Iraku teško pogađa Ameriku

WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Broj američkih vojnika koji supoginuli u iračkom ratu dosegnuo je 2.000 i to je žrtva koja se dubokoosjeća diljem Amerike, pišu u srijedu američki listovi.
WASHINGTON,26. listopada(Hina) - Broj američkih vojnika koji su poginuli u iračkom ratu dosegnuo je 2.000 i to je žrtva koja se duboko osjeća diljem Amerike, pišu u srijedu američki listovi.

Simbolički važna granica od 2.000 poginulih obilježena je u utorak minutom šutnje u američkom Senatu, a predsjednik George W. Bush je rekao kako je "najbolji način da se oda počast našim palim vojnicima dovršetak misije" u Iraku.

Od napada na Irak u ožujku 2003. i brzog pada Bagdada u toj zemlji gine oko 800 američkih vojnika godišnje. Više od 90 posto njih poginulo je nakon što je predsjednik Bush proglasio završetak glavnih borbi 1. svibnja 2003., piše The Washington Post.

The New York Times kaže da američki vojnici sada ginu brže nego ranije, što ukazuje na povećanu učinkovitost pobunjenika. Dok je 18 mjeseci trebalo da bi se dosegnula granica od 1.000 poginulih, do granice od 2.000 se došlo za 14 mjeseci. Moćnije i prefinjenije eksplozivne naprave su najvažniji uzrok pogibije i odgovorne su za pogibiju gotovo polovice u drugoj skupini poginulih.

Broj poginulih u Iraku je relativno mali u odnosu na druge ratove u američkoj povijesti, posebice Prvi i Drugi svjetski rat. On je daleko manji i od gubitaka u Vijetnamskom ratu, u kojem je poginulo 58.000 američkih vojnika.

Ipak, kako navodi Post, ono po čemu je ovaj rat jedinstven je koliko pogibije pogađaju domove Amerikanaca, jer nacionalna garda i pričuva plaćaju visoku cijenu zbog svog do sada neviđenog angažmana u inozemstvu. Četvrtina svih poginulih su ovi građani-vojnici, čije su postrojbe zabilježile posljednjih mjeseci posebno teške gubitke.

"Gubici se osjećaju ne samo u neposrednoj obitelji nego u cijeloj zajednici", kaže general Steven Blum, šef ureda Nacionalne garde.

Times navodi i neke statistike. Bijelci, koji čine veliku većinu u borbenim postrojbama, predstavljaju tri četvrtine među drugih 1.000 poginulih, dok je crnaca i Hispanoamerikanaca među žrtvama bilo nešto manje protekle godine. Najmanje 17 poginulih su žene.

Više od 420 vojnika poginulo je dok su se nalazili na ponovljenim turama u Iraku. Očekuje se da će taj broj rasti, jer Pentagon nastavlja stalno iznova slati u Irak iste borbene postrojbe nakon što izvjesno vrijeme provedu na odmoru, piše list.

Times navodi i podatke o iračkim gubicima koji nisu precizni kao američki i podložni su osporavanju. Prema procjenama neprofitne organizacije Iraq Body Count, od početka sukoba poginulo je između 26.000 i 30.000 iračkih civila uključujući policajce, dok podataka za iračke vojnike nema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙