FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i Irak zatražili od Japana da ne povlači postrojbe

TOKIO, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Viši dužnosnik SAD-a iirački ministar pozvali su u ponedjeljak Japan da zadrži svojepostrojbe u Iraku i nakon isteka sadašnjeg mandata u prosincu.
TOKIO, 24. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Viši dužnosnik SAD-a i irački ministar pozvali su u ponedjeljak Japan da zadrži svoje postrojbe u Iraku i nakon isteka sadašnjeg mandata u prosincu.

"Sjedinjene Države se snažno nadaju da će Japan odlučiti zadržati svoje postrojbe u Iraku i nakon prosinca ove godine", rekao je američki državni podtajnik Nicholas Burns na novinskoj konferenciji u Tokiju nakon susreta s japanskim dužnosnicima.

Irački ministar za javne radove Nisreen Berwari, koji je u posjetu Japanu, također je pozvao Japan da produlji mandat svojih postrojbi jer će njihovo prisustvo biti osobito važno nakon prvih iračkih općih izbora, prenijela je agencija Kyodo.

Sadašnji mandat japanskih postrojbi istječe 14. prosinca, dan prije prvih općih izbora u Iraku planiranih za 15. siječnja.

Japan ima oko 600 vojnika u južnom Iraku no njihove su aktivnosti po pacifističkom japanskom ustavu ograničene na humanitarne zadatke i pomoć u obnovi.

Japanski mediji predviđaju da će vlada premijera Junichira Koizumija vjerojatno produljiti misiju japanskih vojnika najmanje do početka 2006. godine.

Anekte provedene u listopadu pokazuju da se tri četvrtine japanskih glasača protivi produljenju misije u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙