FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

JERUZALEM - Jedan izraelski vojnik ubijen je u srijedu ujutro u paljbi tijekom operacije na sjeveru Zapadne obale, izjavio je vojni glasnogovornik. "Vojnik je smrtno ranjen tijekom operacije uhićenja u selu Marakeh, blizu Dženina" na sjeveru Zapadne obale, kazao je on. Izraelsko topništvo otvorilo je u noći s utorka na srijedu vatru u pravcu pojasa Gaze nakon raketne i minobacačke paljbe sa palestinske strane, priopćio je vojni izvor. "Topništvo je pucalo na nenaseljene zone na sjeveru pojasa Gaze odakle su ispaljene rakete". Ranije su Palestinci ispalili rakete i minobacačku granatu u pravcu izraelskog teritorija, pri čemu nitko nije ranjen, priopćio je isti izvor.

WASHINGTON - Američki demokrati su u utorak iznudili rijetku zatvorenu sjednicu Senata optužujući republikansku većinu da ne želi dovršiti istragu o pogrešnim obavještajnim podacima koji su poslužili kao opravdanje predsjedniku Georgeu W. Bushu za napad na Irak. Demokrati su tim činom nastojali izvršiti pritisak na Obavještajni odbor Senata da dovrši drugu fazu istrage o tome je li Bushova administracija zloporabila obavještajne podatke o iračkom oružju masovnog uništenja kako bi opravdala napad na Irak 2003. Poslije nekih dva sata zatvorene sjednice senatori su se dogovorili da otvore Senat i imenovali dvostranačku skupinu od šest članova koja će razmotriti napredak na drugoj fazi izvješća.

MOSKVA - Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov zatražio je od Sirije da se povinuje rezoluciji koja nalaže toj zemlji suradnju u međunarodnoj istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. "Sirijsko pitanje" i dalje je prisutno jer Sirija mora ispuniti uvjete iz rezolucije UN-a , kazao je Lavrov u intervjuu emitiranom na TV postaji Rusija. On je ocijenio "korektnom odlukom" namjeru Sirije da osnuje vlastito povjerenstvo radi pomaganja povjerenstvu UN-a. Vijeće sigurnosti usvojilo je u ponedjeljak jednoglasno rezoluciju 1636 kojom se nalaže da Sirija mora surađivati u međunarodnoj istrazi o ubojstvu bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

WASHINGTON/NEW YORK - Vijeće sigurnosti je u utorak najavilo kako će posjetiti pet zemalja u središnjoj Africi koje se oporavljaju od etničkih i teritorijalnih sukoba kako bi istaknulo potrebu za mirom. "Mir u afričkoj regiji Velikih jezera nikad nije bio bliži", reklo je Vijeće sigurnosti u pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu. Petnaestočlana misija Vijeća sigurnosti koju će predvoditi francuski predstavnik pri UN-u Jean-Marc de La Sabliere posjetit će Demokratsku Republiku Kongo, Burundi, Ruandu i Ugandu koji su imali sukobe i Tanzaniju koja je djelovala kao posrednik u postizanju mira i primila mnoge izbjeglice iz tih zemalja.

SARAJEVO - Turski državljanin koji se nalazi u istražnom pritvoru Suda Bosne i Hercegovine pod sumnjom da je sudjelovao u pripremanju terorističkih napada u BiH zove se Abdulkadir Cesur, objavilo je sarajevsko "Oslobođenje". Identitet Turčina koji je uhićen zajedno s osobom švedskom državljanstva bošnjačkog podrijetla te s jedinim državljaninom BiH, potvrdio je odvjetnik Mehmed Ceribašić. Zajedno sa Cesurom u pritvoru je i dalje i Šveđanin kojega je policija identificirala samo incijalima no mediji su otkrili kako je riječ o stanovitom Mirsadu Bektaševiću starom 18 godina.

TIRANA - Albanske zračne snage napokon će se riješiti svojih zastarjelih zrakoplova koji će biti uništeni ili prodani zainteresiranim kupcima, izjavio je načelnik glavnog albanskog stožera general Pellumb Qazimi. "Ako ih itko želi kupiti, dobrodošao je", rekao je general. Qazimi je kazao da će u budućnosti albansko zrakoplovstvo biti opremljeno višenamjenskim helikopterima. Tijekom Hladnog rata albanski je režim od Kine i SSSR-a dobio ukupno 125 borbenih zrakoplova koji nisu srušili niti jedan strani zrakoplov, ali u nesrećama s tim zrakoplovima život je izgubilo 35 albanskih pilota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙