FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Idućeg tjedna konačna odluka o Petračevom izručenju

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Grčki Vrhovni sud idućeg će tjednadonijeti konačnu odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenjem bjeguncaHrvoja Petrača koji se tome protivi, smatrajući da je žrtva političkogprocesa, doznaje se danas od njegovih branitelja.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Grčki Vrhovni sud idućeg će tjedna donijeti konačnu odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenjem bjegunca Hrvoja Petrača koji se tome protivi, smatrajući da je žrtva političkog procesa, doznaje se danas od njegovih branitelja.

"Grčki Vrhovni sud zaključio je danas raspravu povodom Petračeve žalbe na odluku mjesnog suda na Krfu kojom je početkom listopada odobreno njegovo izručenje i za sedam dana očekujemo konačnu odluku", izjavio je Hini jedan od Petračevih hrvatskih branitelja Marijan Pedišić, napomenuvši kako je informacije o današnjoj gotovo trosatnoj raspravi na sudu u Ateni dobio od Petračevih grčkih branitelja.

Po Pedišićevim riječima, Petrač je po prvi put od kada je krajem kolovoza uhićen i smješten u ekstradicijski pritvor govorio pred sudom, objašnjavajući zašto bi sud trebao prihvatiti njegovu žalbu i odbiti zahtjev hrvatskih vlasti za njegovim izručenjem.

"On je pojasnio svoju situaciju i potkrijepio tvrdnje da je u Hrvatskoj bio žrtva montiranog procesa", kazao je Pedišić, dodavši kako su grčki branitelji usmeno dopunili žalbu na odluku krfskog suda. Pedišić je rekao da mu pojedinosti Petračeva iskaza nisu poznate.

Grčki tužitelj, koji u postupku zastupa hrvatski zahtjev za izručenjem, usprotivio se Petračevoj žalbi i zatraži od Vrhovnog suda da potvrdi prvostupanjsku odluku o njegovom izručenju.

Potvrdi li Vrhovni sud odluku o izručenju Petrač više nema pravo žalbe, a jedino bi mu preostala tužba pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu koja ne odgađa izručenje. No, po mišljenju Pedišića, izručenje bi mogla odgoditi petomjesečna zatvorska kazna na koju je, zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice, osuđen početkom rujna.

Uz postupak izručenja, pred grčkim vlastima, odnosno Odjelom za strance Ministarstva pravosuđa nalazi se Petračev zahtjev za politički azilom o kojemu još nije donesena odluka. I taj zahtjev Petračevi branitelji su, kako tvrde, potkrijepili brojnim dokumentima koji dokazuju da je Petrač u Hrvatskoj žrtva političkih igara.

Prema pisanju tiska koje nitko od Petračevih branitelja nije opovrgnuo, Petrač u zahtjevu tvrdi da je presuda protiv njega u Zagrebu donesena na osnovu političkog diktata i da se ne temelji na izvedenim dokazima, odnosno da je čitav postupak konstruirala Protuobavještajna agencija. Petrač u zahtjevu navodno izražava strah za svoju sigurnost ako bude izručen jer je kao pripadnik establishmenta pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i utjecajan poduzetnik bio upoznat sa svim malverzacijama koje su navodno činili vodeći ljudi iz tadašnje vlasti, od kojih su neki i danas uspješni političari.

Hrvatske vlasti bogatog poslovnog čovjeka Petrača drže važnom karikom i vjerojatno glavnim financijerom u mreži pomagača odbjeglog generala HV-a Ante Gotovine protiv kojeg je Haaški sud u srpnju 2001. podignuo optužnicu, tereteći ga za ratne zločine.

Hrvoje Petrač (50) uhićen je krajem kolovoza u grčkoj luci Igoumenitsa na temelju Interpolove tjeralice, a u bijegu je bio od otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca u veljači prošle godine. Hrvatska traži njegovo izručenje na osnovi presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je zbog poticanja na otmicu sina Vladimira Zagorca nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙