FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

El Mundo: Nacistički dr. Smrt od 1985. skrivao se u Španjolskoj

MADRID, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Austrijski doktor optuženza ubojstva nekoliko stotina zatvorenika nacističkih koncentracijskihlogora tijekom Drugog svjetskog rata, danas 91-godišnji Aribert Heim,posljednjih se godina skrivao u Španjolskoj, izvijestili su u nedjeljušpanjolski mediji, dodajući kako njegovo izručenje traže njemačkevlasti.
MADRID, 30. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Austrijski doktor optužen za ubojstva nekoliko stotina zatvorenika nacističkih koncentracijskih logora tijekom Drugog svjetskog rata, danas 91-godišnji Aribert Heim, posljednjih se godina skrivao u Španjolskoj, izvijestili su u nedjelju španjolski mediji, dodajući kako njegovo izručenje traže njemačke vlasti.

"Doktor Smrt", kako su nazivali Heima neko je vrijeme "radio" u austrijskom koncentracijskom logoru Mauthausen. Prema pisanju El Munda i podacima dobivenim iz Centra Simona Wiesenthala ondje je proveo samo sedam tjedana, od 8. listopada do 29. studenoga, no taj je period bio sasvim dostatan da testovima što ih je provodio i nepotrebnim operativnim zahvatima na zatvorenicima logora ostavi neizbrisive i tragične posljedice.

List piše da je Heima nakon rata skrila tajna skupina koja je pomagala nacističkim ratnim zločincima da pobjegnu i dobiju novi identitet - Odessa. El Mundo piše kako je Heim od 1985. godine živio u Španjolskoj, posljednjih nekoliko godina u blizini grada Roses, na Costa Bravi. "Policija sumnja da je Heim napustio Roses jahtom u smjeru Marbelle, nakon što mu je javljeno da je otkriveno gdje se skriva", prenosi list.

Među Heimovim žrtvama u Mauthausenu bili su i Španjolci koji su nakon španjolskog građanskog rata izručeni nacistima. Ondje je umrlo oko 5.000 španjolskih državljana. Jedan od rijetkih preživjelih bivših zatvorenika iz Mauthausena je danas 85-godišnji Španjolac Marcelino Bilbao koji je za El Mundo ispričao kako mu je tijekom šestotjednog razdoblja dr. Smrt svakodnevno u injekcijama u tijelo ubrizgavao benzen, zbog čega je ono postalo paralizirano, urin je bio crven, a lice mu je neprestano krvarilo.

Zanimljiv je podatak da su Heima po završetku rata saveznici uhitili, no kako je optužen samo za pripadnost SS-divizijama, 1948. godine je pušten.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙