FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ujedinjeni narodi obilježavaju 60. obljetnicu

WASHINGTON,24. listopada 2005.(Hina) - Ujedinjeni narodi su uponedjeljak obilježili svoju 60. obljetnicu svečanostima u sjedištu uNew Yorku i diljem svijeta gdje Svjetska organizacija ima svojeispostave.
WASHINGTON,24. listopada 2005.(Hina) - Ujedinjeni narodi su u ponedjeljak obilježili svoju 60. obljetnicu svečanostima u sjedištu u New Yorku i diljem svijeta gdje Svjetska organizacija ima svoje ispostave.

Ujedinjeni narodi su službeno uspostavljeni 24. listopada 1945. kada su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Sovjetski Savez, Kina Francuska i većina drugih zemalja članica ratificirale Povelju UN-a.

U poruci povodom obljetnice glavni tajnik UN-a Kofi Annan je pozvao Svjetsku organizaciju da se uhvati u koštac s novim globalnim izazovima kako su to zacrtali čelnici na svjetskom summitu održanom prošlog mjeseca.

"Oni su nam ostavili mnogo toga da obavimo", rekao je Annan navodeći obećanje prepolavljanja siromaštva u svijetu do 2015., uspostavu novih tijela UN-a za promicanje ljudskih prava i poslijeratnu obnovu zemalja te obećanje kolektivne akcije za zaštitu stanovništva od genocida i borbu protiv terorizma.

Napominjući da je summit donio odluke o važnim reformama UN-a Annan je, međutim, izrazio žaljenje zbog razvodnjene izjave svjetskih čelnika o reformi Vijeća sigurnosti i klimatskim promjenama te nedostatkom sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i razoružanju.

Predsjednik Opće skupštine UN-a Jan Eliasson je u svojoj poruci kazao kako svjetske realnosti poput gladi, AIDS-a, ratova i ugnjetavanja podsjećaju da su "globalna akcija i kolektivni napori sada potrebniji nego ikada".

Annan je na svečanosti u stožeru UN-a položio vijenac u počast pripadnicima UN-a koji su položili život obavljajući svoju dužnost.

Dan UN-a obilježen je i u Kabulu u Afganistanu gdje je na Sveučilištu pročitana Annanova poruka i prikazan film o aktivnostima UN-a.

U glavnom gradu Kosova, Prištini organiziran je forum o ulozi Svjetske organizacije u jačanju mira, sigurnosti i ljudskih prava.

Povodom 60. obljetnice Svjetske organizacije u ponedjeljak navečer u stožeru UN-a održat će koncert Kraljevski filharmonijski orkestar iz Stockholma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙