FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga J. Šentije "Razgovori s M. Tripalom"

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Knjiga Josipa Šentije "Razgovori sMikom Tripalom o hrvatskom proljeću" u kojoj autor donosi zapise orazgovorima s jednim od najistaknutijih protagonista tog vremena Mikom Tripalom, predstavljena je danas na Pravnom fakultetu.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Knjiga Josipa Šentije "Razgovori s Mikom Tripalom o hrvatskom proljeću" u kojoj autor donosi zapise o razgovorima s jednim od najistaknutijih protagonista tog vremena Mikom Tripalom, predstavljena je danas na Pravnom fakultetu.

Osim razgovora, u knjizi se nalazi i kronologija Tripalova života i rada autora Slavena Ravlića te odabrane slike iz obiteljskog albuma.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je u prigodnoj riječi da je Tripalo bio veliki kreator hrvatske politike vremena koje zovemo "hrvatsko proljeće". No, niti je Tripalo ušao u politiku u vremenu hrvatskog proljeća niti je izašao iz politike nakon njegova sloma. Tripalo je uvijek dobro procjenjivao svoju i poziciju hrvatskog naroda do posljednjeg dana svoga života. Njegovo usmjerenje uvijek je bilo demokratsko i humano, rekao je Mesić.

Smatra da je dobro da je izašla knjiga koja govori o "hrvatskom proljeću", jer ne postoji dovoljno literature o tom vremenu. Bez "hrvatskog proljeća" zasigurno danas ne bi bilo ni samostalne hrvatske države usmjerene Europskoj uniji. Ono je pridonijelo demokratizaciji odnosa u kojima su stvoreni uvjeti za donošenje Ustava iz 1974. koji je kasnije omogućio osamostaljenje republika bivše Jugoslavije, kazao je predsjednik Mesić.

Urednik knjige Velimir Visković rekao je da prikazuje političko djelovanje i sazrijevanje Mike Tripala, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća osobe visokog osobnog integriteta, izražene osobnosti, karakterne "osobe s kičmom". Bio je racionalan i smiren čovjek koji duboko vjeruje u političke ideale i opravdanost političke misije vjerujući da je politika rad na korist sviju.

Autor Josip Šentija je kazao da je Tripalo bio protagonist hrvatskog proljeća s istančanim osjećajem za politička kretanja tog vremena. Govoreći o nastanku knjige izrazio je uvjerenost da će zainteresirati određeni krug ljudi koji o hrvatskom proljeću raspravljaju u svim mogućim prilikama, ali i povjesničarima istraživačima Tripalova djela te drugih aktera i protagonista tog vremena.

Novinar Tihomir Ponoš ustvrdio je da je Tripalo prva autohtona politička zvijezda u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Tripalo je bio relativno kratko u vrhu politike, no ostavio je u njoj dubok trag, rekao je.

Knjigu je izdao nakladnik "Profil".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙