FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik radova "Odgovornost za ratne zločine"

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Rat je imanentan čovječanstvu, onje ljudska realnost i zato je odnos prema odgovornosti za ratnezločine uvijek aktualna i važna tema, rečeno je u četvrtak u Zagrebuna predstavljanju knjige "Responsibility for War Crimes/CroatianPerspective - Selected Issues" (Odgovornost za ratne zločine/Hrvatskoviđenje - odabrane teme).
ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) - Rat je imanentan čovječanstvu, on je ljudska realnost i zato je odnos prema odgovornosti za ratne zločine uvijek aktualna i važna tema, rečeno je u četvrtak u Zagrebu na predstavljanju knjige "Responsibility for War Crimes/Croatian Perspective - Selected Issues" (Odgovornost za ratne zločine/Hrvatsko viđenje - odabrane teme).

Riječ je o zborniku radova 10 autora, eminentnih hrvatskih stručnjaka za međunarodno kazneno pravo, ostvaren na poticaj urednika zbornika Ive Josipovića, u izdanju zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Knjiga je objavljena na engleskom jeziku, a podijeljena je u tri dijela - "Opća pitanja međunarodnog kaznenog prava", "Hrvatska i međunarodna kaznena sudišta: praksa i provedba" i "Izvaci iz hrvatskog zakonodavstva".

"Ovaj je zbornik radova izuzetno djelo, koje u tri dijela donosi cjeloviti prikaz razvoja međunarodnih sudišta, njihov odnos s hrvatskim sudovima i zbirku recentnih normi hrvatskog zakonodavstva koje reguliraju ovu problematiku", rekao je sudac Vrhovnog suda RH i predsjednik Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu Damir Kos na predstavljanju knjige na Pravnom fakultetu.

Kos je tijekom predstavljanja rekao kako tema kojom se zbornik bavi ima veliku političku i pravnu težinu te napomenuo kako njezin sadržaj razjašnjava ulogu i nadležnosti međunarodnih kaznenih sudišta, ali i hrvatsko zakonodavstvo koje se bavi tom problematikom.

Međunarodni kazneni sudovi nastali su kao posljedica želje međunarodne zajednice za postizanjem "univerzalne pravde", odnosno namjere da se kazne svi odgovorni za ratne zločine bez mogućnosti da dođe do situacije u kojoj suci razmišljaju o, kako je rekao, "našima i njihovima".

"U zborniku se, među ostalim, propituju i pitanja poput 'Ima li univerzalne pravde' i da li međunarodna sudišta, pa i ICTY, smiju dopustiti insinuacije o 'našim i njihovima'", rekao je Kos.

"Hrvatska ima tu nesreću da bude poligon na kojem međunarodno kazneno sudište stalno ispravlja i nadograđuje vlastita pravila i postupke u području odgovornosti za ratne zločine", kazao je Kos.

Također je napomenuo da bi nacionalni sudovi morali imati najveću odgovornost za suđenja za ratne zločine, jer ih zbog brojnosti međunarodni sudovi ne mogu sve obuhvatiti, ali uz jamstvo osposobljenosti svih sudionika u postupku za pravedno i nepristrano suđenje.

"Htijenje hrvatskog pravosuđa je da se nitko tko je počinio ratni zločin ne izvuče bez odgovarajuće kazne", kazao je Kos, dodavši kako se to ne odnosi samo na ratne zločine počinjene na prostoru RH, nego i izvan njezinih granica.

Pokretač projekta i urednik zbornika Ivo Josipović rekao je kako je knjiga nastala u sklopu projekta zagrebačkog Pravnog fakulteta - Hrvatska i međunarodno kazneno sudovanje i da se i njome Hrvatska uključuje u europski znanstveni prostor.

"Knjiga je i zato na engleskom jeziku, a - osim toga - tko ne čita na njemu, ne može se ni baviti međunarodnim kaznenim pravom", kazao je Josipović te dodao kako zbornik ne donosi konačne odgovore na pitanja kojima se bavi, već su autori željeli ponuditi svoje poglede na njih.

Na predstavljanju knjige nazočnima su se obratili i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar i predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske Željko Horvatić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙